Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Serijal o vojvođanskom stripu od petka na RTV-u

Objavljeno

on

NOVI SAD – Kako je svetski strip osvojio Vojvodinu i kako su vojvođanski autori osvojili svet? Odgovore na ova i brojna druga pitanja u vezi sa stripom, gledaoci će moći da čuju u dokumentarnom serijalu “Kvadrati i oblačići”, koji je uradila produkcijska kuća “Panorama”. Serijal će biti emitovan svakog petka od 18,30 sati, na prvom programu RTV-a. Prva, od ukupno deset epizoda, na programu je u petak, 30. novembra.

Prvu epizodu premijerno je videla publika na sinoćnoj promociji, u bioskopu Arena Cineplex i izazvala je veoma pozitivne reakcije.

Publika na promociji serijala

Serija se bavi samim počecima stripa u svetu i kod nas, objašnjava pojmove o estetici, strukturi i procesu stvaranja “devete umetnosti”. Sedamdesetih i osamdesetih Novi Sad je bio prestonica kako stripa, tako i rokenrola. S tim što je već tada značaj našeg grada na polju stripa daleko prevazilazio granice tadašnje SFRJ. I što je najvažnije, veliki značaj ima i danas”, kaže u izjavi za InfoNet Vojvodina reditelj serijala Aleksandar Karišik.

Aleksandar Karišik, reditelj serijala

U serijalu od deset epizoda o svom radu, ali i stripu uopšte govori većina najznačajnih protagonista domaće i svetske strip scene, kako što su strip autori Branislav Kerac, Zoran Janjetov, Saša Rakezić Zograf, Dejan Nenadov, Radič Mijatović i mnogi drugi. Gledaoci će čuti i intervjue urednika i izdavača, kao što Sreten Drašković, Slavko Draginčić i Momčilo Rajin, koji su na vreme prepoznali značaj “devete umetnosti” i talente brojnih strip autora.

Ivana Španović i najmlađi posetioci na promociji serijala

“Malo je poznato da su desetine autora iz Novog Sada i Vojvodine danas poznati i priznati tamo gde se strip ceni isto koliko i drugi vidovi umetnosti,pre svega u Francuskoj, Belgiji, Italiji i SAD. Počev od prvih, Zorana Janjetova, Dejana Nenadova, pa do mlađih kao što su Leonid Pilipović i Stevan Subić”, kaže Aleksandar Karišik.

Urednica Dobrila Radak, a direktor fotografije Dušan Ninkov.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag