Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Ribokradice uništavaju riblji fond u Vojvodini

Objavljeno

on

Foto: DEker

VOJVODINA – Zbog krivolova na rekama u Vojvodini riblji fond poslednjih 20 godina gotovo je devastiran i umanjen skoro deset puta. Ribikradice na Dunavu iz godine u godinu sve su agresivnije. Najviše krstare noću. Koriste mreže, struju, plin. Odavno su postali opasnost, ne samo za riblji fond, već i za ribočuvare.

U krivolov strujom i mrežama

Foto: DEker / Strujni agregat za krivolov

Pecaroške štapove i mamce zamenili su strujom i plinom. Odlazak na reku za njih nije razonoda, već unosan posao. Ako im je dan “uspešan” dnevno mogu da zarade i do 500 evra, jer smuđ od desetak kilogarama košta oko 50 evra. Ribokradice nekada za jedan dan ulove desetine. Dok oni profitiraju, riblji fond u Vojvodini devastiraju.

Sportski ribolovci zbog zabrinjavajućih razmera krivolova su ogorčeni, a ribočuvari rešeni da im stanu put ili makar pokušaju u tome. Sa dežurnom službom ribočubavara “Voda Vojvodine” krećemo na reku. Oni svakodnevno patroliraju Dunavom, od Beške do Bačke Palanke, ali i kanalskom mrežom. Godišnje zaplene oko 50 kilometara ribarske mreže, a bude procesuirano oko 40 prekršajnih prijava.

Ribolovci: Lopovi će nas upropastiti!

Ribarska mreža

Foto: DEker / Zaplenjena ribarska mreža

Plovimo rekom i nailazimo na prvog ribolovca.

“Dobar da! Ribočuvarska služba Vode Vodjvodine, dozvolu molim”, naš domaćin i čuvar reke toga počinje redovnu proceduru. Nakon legitimisanja, jasno je da je reč o sportskom ribolovcu, koji nam sam potvrđuje koliko je rezigniran zbog ribokradica.

“Ima li šta od ulova? Ma, kakvi, brate mili! Pa, ne možeš da živiš od lopova. Znači, mreža, struje, svega. Potpuno će nas upropastiti”, ogorčen je ovaj ribolovac.

Dok nastavljamo dalje, od ribočuvara saznajemo da je nekada u krivolov strujom odlazilo dvoje, troje ljudi, sada ih je sve više. Agregate kupuju i preko interneta, a dva krivolova ga otplate.

“Teško je tačno proceniti kolika je šteta po riblji fond, ali svakako je velika. Najčešće pronalazimo mrežarske i stajaće alate, koji ne oštećuju u tolikoj meri riblji fond, odnosno strada onaj deo gde su bacili mrežu. Mnogo ozbiljniji problem je to što ribokradice rade sa strujom i butanom i tada su razmere štete ogromne, jer ubijaju i planktone, školjke i sav živi svet koji se nalazi u vodi, pa se tom prilikom pravi velika šteta. Oni, naravno, ne pokupe svu ribu, koji ubiju, nego ona nastavi tako mrtva da pluta”, kaže Nenad Kiselički, šef Odeljenja za ribarstvo VDP Vode Vojvodine.

“Država 20 godina ribokrađu gura pod tepih”

Sa reke odlazimo u Ribolovački savez Vojvodine, gde od predsednika Saveza saznajemo da je riblji fond poslednjih godina smanjen čak deset puta, da taj problem postoji već dvadeset godina, te za sve te godine nijedna vlast nije uspela da ga iskoreni.

“Takav trend je već dvadesetak godina. Za sve te godine promenjene su mnoge vlasti, a devastiranje ribljeg fonda traje sve to vreme. Mislim da se ribokrađa stavlja ispod tepiha. Možda je državi lakše da se krade riba, nego obijaju trafike”, kaže na početku razgovora Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Kaže da razmere ribokrađe nisu vidljive samo na rekama, kada pronalaze mreže i plinske agregate, već i na pijacama.

“Kada odemo na pijacu vidimo šta se dešava i sve nam je jasno. Na tezgama prodaju ribu ispod mere, u mrestu, prodaju ih na gajbe. Naravno sve je to ukradena riba. Odemo često i na čardu, na ručak. Ako poručite smuđa ili kečigu, to je obavezno ispod mere. Dakle, ulovili su ribu koju nisu smeli”, objašnjava Jovanović.

Ribokradice su, kaže, posebno aktivne u doba godine kada su posni dani. Tada ribočuvari redovno pronalaze alat koji potvrđuje da su ribu protivzakonito lovili.

Pretnje i zaplene kao opomena

Foto: DEker / Ribočuvari u akciji

Ribokradice nisu opasne samo po riblji fond, već i po ribočuvare koji se usude da im stanu na put. Dešavalo se da ribočuvari i inspektori koji procesuiraju ribokradice dobijaju pretnje, da im šalju poruke “da znaju gde žive i gde odmaraju”, da bi ubrzo posle toga zaticali obijene vikendice. Oni brutalniji osvetnici skloni su i podmetanju požara.

Reklama

Tag