Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Praznik lutkarstva u Pozorištu mladih

Objavljeno

on

NOVI SAD – Publika će drugog dana 49. Susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije u Pozorištu mladih u Novom Sadu moći da pogleda nekoliko predstava. Susreti traju od 28. do 30. novembra, kada će biti izvedene predstave iz Beograda, Niša, Kragujevca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada.

Repertoar za drugi i treći dan manifestacije

Danas, 29. novembra, na programu su “Cveće male Ide”  (11 sati, velika scena) Pozorišta lutaka Niš, u režiji Marije Krstić, potom “Vanja” (18 sati, velika scena), u režiji Emilije Mrdaković, Pozorišta za decu Kragujevac  i predstava “Zatvorenik i šestoprsti” (20 sati, mala scena), čiju režiju potpisuje Dmitrij Vihretskij , a izvodi je Pozorište mladih iz Novog Sada.

Predstava Zatvorenik i šestoprsti, Foto: FB stranica Pozorišta mladih

Poslednjeg dana, 30. novembra, publika će moći da pogleda predstave “Šareno drvo” (10,30 sati)autorskog tima Pozorišta za decu iz Kragujevca , “Plavi Petar” (11 sati), u režiji Emilije Mrdaković, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina . Predstavom “Sve za ljubav”  (18 sati, velika scena) u režiji Vladimira Lazića, beogradskog Pozorišta lutaka “Pinokio”zvanično će biti završeni 49. Susreti.

Susrete otvorila predstava “Na Vukovom tragu”

Premijerom lutkarske predstave “Na Vukovom tragu” u Pozorištu mladih, otvoreni su 49. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije. Rađena je po motivima romana “Zov divljine” Džeka Londona, u režiji gostujućeg reditelja iz Češke Jakuba Maksimova.

Glumci predstave Na Vukovom trgu, Foto: FB stranica Pozorišta mladih

Organizator i domaćin Susreta je Pozorište mladih u Novom Sadu, osnovano pre 86 godina kao prvo lutkarsko pozorište na prostoru tadašnje Jugoslavije. Na to je, tokom svečanog otvaranja, podsetio i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Svečano otvaranje 49. Susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije

“Iako su lutkarske predstave namenjene svim generacijama, posebno su nam važne one za naše najmlađe, jer doprinose stvaranju pozorišne publike i navika kod dece da posećuju kulturne manifestacije. Kultura je izuzetno važan segment života i kroz najrazličitije forme doprinosi humanizaciji društva, obogaćujući svakog pojedinca. Zato nam je bitno da imamo sadržajne programe koji će motivisati građane da se aktivno uključe u kulturni život”, rekao je Dalibor Rožić.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag