Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Penzioner, iz protesta, zakatančio sud u Somboru, pa otišao u policiju da se prijavi

Objavljeno

on

SOMBOR – “Ovde nije mesto lopovima i preverantima, ja zatvorih, vlada nek odluči, s poštovanjem”. To je jedna od poruka koju je Miroljub Grujić (68), penzioner iz Sivca, ostavio na ulaznim vratima Privrednog suda u Somboru, na koja je, iz revolta, prethodno stavio lanac i katanac.

Na ovakav korak Grujić se odlučio, jer je ogorčen zbog dužine sudskog procesa, koji ni posle više od četvrt veka nije okončan, pišu Novosti. On je u četvrtak, u šest ujutro, na ulazna vrata Suda stavio lanac i katanac i ostavio pisane poruke: “Dosta ćutanja”, “Ovde nije mesto lopovima i preverantima, ja zatvorih, vlada nek odluči, s poštovanjem”.

Grujić je zatim otišao u stanicu somborske policije, u ulici Venac vojvode Živojina Mišića 23, i obavestio ih da je u šest sati, kada su i inače vrata Privrednog suda zaključana i nema zaposlenih i stranaka, stavio lanac i katanac. Posle desetak minuta je i odatle otišao i protiv njega, kako kaže, nije podneta nikakva prijava.

“Ovo sam uradio iz potrebe da neko čuje moj glas”, kaže Grujić za Novosti, dodajući da je to isto izjavio i u policiji.

“Moj slučaj u sudu se vodi više od 25 godina zbog nesavesnog rada sudija i tužilaca. Obraćao sam se na mnoge adrese, pisao sam i Vladi Srbije, ali mi niko nije odgovorio”, objasnio je ovaj penzoner iz Sivca.

On kaže da je 1991. godine u sudu u Kuli poveo radni spor protiv firme “Kramer”, gde je tada radio, smatrajući da su mu protivzakonito dali otkaz, jer je navodno zloupotrebio bolovanje.

“To je okončano tako što sam 2006. sudskom odlukom vraćen na posao. Delimično su me obeštetili, dajući mi poslovni prostor u Sivcu, predali mi ključeve, ali su mi ostali dužni još milion i 700.000 dinara”, objasnio je Grujić.

Privredni sud, Sombor

Godinu dana kasnije firma je, po Grujićevim rečima, otišla u stečaj. Zbog duga prema njemu, obratio se stečajnom sudiji kako bi iz stečajne mase izostavio poslovni prostor u Sivcu dodeljen njemu, ali je upućen na parnicu, što je i učinio.

“Taj postupak je završen 2012. godine u Privrednom sudu u Somboru, tako što je poništen ugovor kojim mi je dodeljen lokal u Sivcu. Žalio sam se višim sudskim instancama i po njihovom nalogu je suđenje ponovljeno, ali je odluka opet bila ista. Na sve načine pokušavam da dokažem da sam oštećen, ali mi pravda izmiče, a stečajni postupak protiv “Kramera” još nije okončan”, kaže Grujić.

Lokal u Sivcu, Grujić nije uspeo da uknjiži na sebe, jer, kako tvrdi, u Katastru u Kuli to odbijaju i pored toga što im je Republički geodetski zavod, kojem se žalio, naložio da mu izdaju rešenje. Desetak dana posle dozvole da bude uknjižen, u aprilu ove godine, njegov lokal u Sivcu je prodat na javnoj licitaciji.

Službenici ne pamte ovakav slučaj

Radnik obezbeđenja pokušao je da otvori vrata, da bi službenici suda mogli da uđu u zgradu, ali nije mogao. Zato je izašao na drugi, sporedni ulaz da proveri zbog čega ne može da otvori vrata.

“Kada je video da su vrata zaključana lancem, pozvao je policiju. Vrata su bila zaključana oko sat vremena”, kaže za Novosti Biljana Perić, zamenica predsednice Privrednog suda u Somboru.

Predsednica i sekretar suda su na godišnjem odmoru, a o pozadini zaključavanja ulaznih vrata ovde nisu želeli da pričaju. Uz to, kažu da ne pamte da je bilo sličnih slučajeva.

Zaključavao” i seosku poštu

Grujiću ovo nije prvi put da preduzima “ovakve mere”. Zaključavao je i Poštu u Sivcu. Pre tri godine, iznerviran jer danima nije mogao da podigne penziju na šalteru, lancem i katancem zaključao radnike u seoskoj pošti.

Reklama

Tag