Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Od psa lutalice do agenta Pogranične policije Hrvatske

Objavljeno

on

Foto: DEker

Na graničnom prelazu Bajakovo, hrvatski policajci i carinici više od godinu dana brinu o psu Kendi, lutalici koja ima poseban dar – da pronalazi migrante, skrivene u bunkerima kamiona. Niko ne može da objasni takvu pojavu, a hrvatski policajci su je zavoleli i kažu da je ne bi dali ni za šta na svetu.

Kendi – svetski fenomen

Naizgled je sasvim običan pas. Na granični prelaz Bajakovo dolutala je kao štene, a onda se ispostavilo da je Kendi pravi svetski fenomen. Kada je došetala na granični prijelaz, carinici i policajci na Bajakovu najpre su mislili da je to još jedan u nizu pasa lutalica, koji su i pre toga dolazili, a oni ih hranili, pojili, pazili, a potom zbrinjavali u azilu za pse. Ovoga puta bilo je drugačije.

Foto: DEker / Zlatko Lovrić i Kendi

“Pa, evo, to je…to je malo čudno, još tražimo objašnjenja za nju”, tom jednostavnom rečenicom započinje razgovor sa našom ekipom Zlatko Lovrić, policajac koji je prvi primetio nesvakidašnje Kendine sposobnosti.

Poznato je da pas može biti dresiran da traži drogu, eksploziv, oružje, pa i ljude, ali ne i određenu grupaciju ljudi. Kendi to nepogrešivo radi. Bez ikakve prethodne dresure.

Prve sumnje da je Kendi detektiv

Od početka migrantske krize na balkanskoj ruti, a koja uključuje i granicu sa Hrvatskom, uobičajena pojava postalo je i to da migranti na sve načine pokušavaju da, preko Hrvatske, nastave put ka obećanim zemljama. Zbog toga su policijaci i carinici na granici posebno oprezni pri pregledu kamiona, jer migranti koriste svaku priliku da se u njima sakriju i tako se domognu Evropske unije. U tom poslu, potpuno neočekivano, počela je da im pomaže Kendi.

Policajac Zlatko Lovrić opisuje nam kada je prvi put “posumnjao” da Kendi poseduje detektivske veštine. Bilo je to nekoliko meseci po njenom dolasku na granični prelaz Bajakovo.

“U početku nisam prodavao značaj, ali onda sam postao svestan da već nekoliko puta, kad god smo pronašli migrante skrivene u tovarnom delu kamiona, da je Kendi baš svaki put bila prisutna i da se svaki put čudno ponašala, neprestano lajala, njuškala”, opisuje Lovrić.

Foto: DEker / Kendi u akciji

Priznaje da u početku o tome nije nikome govorio, jer bi, kaže, kolege mislile da sam smešan i da umišljam. Da bi i sam sebe dodatno uverio, nastavio je da prati Kendino ponašanje. Bilo je redovno, odnosno i dalje se svaki put, kada otkriju migrante, ponašala po ustaljenom šablonu. Lovrić je zamolio kolege da i oni obrate pažnju, jer mu sve to bilo pomalo čudno. Opisuje jednu od niza situacija.

“Stala je faktički maltene ispred kamiona, nije dala da prođe, dok nam nije pokazala gde da tražimo. Kamion je bio veliki, teretni, sa ciradom. U gornjem delu, u onom postolju, bio je skriven ilegalac. Kendi je lajala, neprestano je lajala, skakala, cvilela, potpuno se promenila u odnosu na ono kakva je inače, mirna, umiljata, staložena. U takvim situacijama ona je skroz drugi pas”, opisuje Lovrić.

U jednom danu otkrila migrante u tri kamiona

Zanimljivo je i to da Kendi nikada nije lajala, niti pokazivala bilo kakvu reakciju prema vozaču kamiona, u kojem su skriveni ilegalni migranti. Reaguje isključivo na ilegalce. Tako je za godinu dana rešila više od 50 slučajeva. Prvi put je svima u pograničnoj policiji na Bajakovu, a ne samo Lovriću, bilo jasno da je Kendi svetski fenomen onoga dana kada je u jednom danu otkrila migrante u čak tri kamiona. Oktriva ih i pre nego što kamion stigne na redovnu kontrolu preko senzora za otkucaje srca.

“Zaprepastili smo se toga dana, jer tri kamiona nije malo. Tada nam je bilo potpuno jasno da sve to nije slučajnost i da je naša Kendi zaista svetski fenomen. Ne znam kako bi drugačije objasnio tu njenu sposobnost, jer dnevno preko ovog prelaza prođe oko pet stotina kamiona. Ona ne reaguje na većinu, mirno leži, spava, bezbrižno se igra sa nama. Samo i isključivo kada naiđe kamion sa sumnjivim tovarom, pa čak i kada je kamion udaljen nekoliko stotina metara, ona istog trena menja ponašanje, podiže rep, laje. Kada smo se toga dana uverili da Kendi svetski fenomen, obavestili PU Vukovarsko-sremsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova”, kaže Lovrić.

VIP tretman za Kendi

Dok razgovaramo sa policajcima i carinicima Kendi nam se sve vreme mota oko nogu, skače u krilo, predaje se maženju i zaokuplja svu našu pažnju. Za to vreme prošlo je nekoliko kamiona, ni na jedan nije reagovala, ponašala se kao da se ništa ne dešava. Sigurni smo da u njima migranata nema. Ispred službenih prostorija policije smeštena je Kendina kućica. Voli da spava u njoj. Ipak, nije joj strano da vreme provodi u kancelariji policajca Lovrića.

Foto: DEker

“Dozvoljeno joj je da ulazi sa mnom u kancelariju i provodi tu vreme. Za mene je nekako najviše vezana, jer sa mnom provodi najviše vremena, ali privržena je i svim drugim kolegama. Svi je jednako volimo, brinemo o njoj, s tom razlikom da je ja često vodim i svojoj kući, kada imam slobodne dane. Jer, i njoj je potreban odmor, pošto i nju ovaj rad na granici umori, neophodno joj je da isključi iz svega i potpuno opusti”, objašnjava policajac Kulić.

Kendi nema policijsku značku, niti platu, ali joj se pridaje velika važnost. U svakoj smeni jedan policajac zadužen je za brigu o njoj, ima svoju kućicu, iako često boravi u kancelariji svog omiljenog policajca Lovrića, a zlatnom medaljom odlikovao ju je lično ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Reklama

Tag