Kontaktirajte nas

VESTI

Obrušava se obala Save kod Hrtkovaca, u toku sanacija

Objavljeno

on

HRTKOVCI – Kod leve obale Save, u zoni arheološkog lokaliteta Gomolava, kod Hrtkovaca, zabeleženo je pomeranje i rušenje obale i približavanje reke naselju. Zbog toga je počela i druga faza sanacije, u kojoj će biti ojačane dve deonice na levoj obali Save, saopštilo je JVP “Vode Vojvodine”.

Sanacija je započeta kako bi se definitivno sprečilo dalje obrušavanje obale. Cilj je stabilizacija obale i zaštita arheološkog nalazišta i samog naselja Hrtkovci od povišenih voda reke Save. Kompletna sanacija obale reke Save u zoni Gomolave u ukupnoj dužini od 930 m, procenjena je na oko 610 miliona dinara”, saopštile su “Vode Vojvodine”.

Sanacija obale Save, Hrtkovci, Foto: Vode Vojvodine

Ove nedelje počela je druga faza radova, koji su, kako navode, vredni 315 miliona dinara i trebalo bi da budu gotovi do kraja godine.

U okviru ove faze, koja nije i konačna, ugovoreno je da se saniraju, ojačaju i obezbede još dve deonice na levoj obali Save. Jedna u dužini od 110 metara, a druga u dužini od 330 metara. Kao i u prvoj fazi, na ove dve deonice radiće se obaloutvrda od kamenog nabačaja, dok se u gornjem delu obale postavlja geopokrivač. To je poseban materijal kojim se stabilizuje kosina obale”, objašnjavaju u JVP “Vode Vojvodine”.

Lokalitet Gomolava kod Hrtkovaca, nedaleko od Rume, jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta na području Republike Srbije i pod zaštitom je države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja.

Investitor radova je JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad, izvođač Vodoprivredno preduzeće „Regulacije“, Sremska Mitrovica.

Reklama

Tag