Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima

Objavljeno

on

NOVI SAD – Taksi udruženja u Novom Sadu, koja pokažu zainteresovanost, moći će da preuzmu besplatna auto-sedišta, koja je Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila Novom Sadu. U okviru pilot projekta, koji je juče promovisan na prvoj nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece u saobraćaju, Agencija je poklonila ukupno 20 auto-sedišta.

“Zasad se ovom pilot-projektu pridružio SOS taxi, pa će Novosađani od 15. decembra imati mogućnost da pozovu ovaj taxi i zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno i u taksi prevozu. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i prikljjuče se ovoj akciji”, izjavila je Marijana Jovanović, ispred Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koja je organizator konferencije. Ona kaže da će u narednom periodu obučiti i taksiste udruženja koja se prijave da pravilno postavljaju auto-sedište u svoj automobil.

Auto-sedišta, poklon taksistima, Foto: DEker

Kako bi se podigla svest o značaju bezbednosti dece u saobraćaju, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj, na teritoriji Novog Sada na delu je i edukacija 16 hiljada đaka od prvog do četvrtog razreda.

“Mi moramo obukom dece i roditelja podići svest društvu da bi se kroz pet ili deset godina ljudi ponašali najnormalnije u tom smislu, te da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji Aleksandar Kravić, član gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve.

Nacionalna strategija – nakon 2020. da nijedno dete ne strada

Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja predviđeno je da nakon 2020. nijedno dete ne strada u saobraćaju. Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike, zaključak je prve Nacionalne konferencije o bezbednosti dece kao putnika, koja je održana juče u Novom Sadu.

Prva nacionalna konferencija o bezbednosti dece u saobraćaju, Foto: DEker

“Konferencija je na jednom mestu okupila sve relevantne ustanove i institucije, s ciljem da krajnji rezultat bude bolja koordinacija svih službi, a broj stradale dece u saobraćaju znatno manji. Neophodno je da svi budemo na istom zadatku i da radimo na tome da podignemo svest kod roditelja o korišćenju auto-sedišta. Na ovoj konferenciji prvi put je pokrenuto pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju i da li se nekorišćenje auto-sedišta može podvesti pod zanemarivanje deteta”, izjavila je Marijana Jovanović.

Prva nacionalna konferencija o bezbednosti dece u saobraćaju, Foto: DEker

Na konferenciji koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Gradskom upravom za saobraćaj Grada Novog Sada, učestvovali su i predstavnici Uprave saobraćajne policije, Ministarstva zdravlja, dečje hirurgije i fizijatrije, Hitne pomoći, Instituta za javno zdravlje Srbije, predstavnik Zaštitnika građana, kao i predstavnici lokalnih samouprava i Službe patronažnih sestara i babica Srbije, kao najveći potencijal u podizanju svesti roditelja o važnosti korišćenja auto-sedišta.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag