Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Novosađani donirali CTG aparat za rad srca bebe Institutu u Beogradu

Objavljeno

on

NOVI SAD/BEOGRAD – Institut za onkologiju i radiologiju Srbije jedna je od retkih zdravstvenih ustanova koja obavlja zahvate na trudnicama obolelih od kancera. Da bi, tokom zahvata, lekari mogli bolje da prate stanje bebe kod trudnice, neophodan je CTG aparat.

Upravo taj CTG aparat ova zdravstvena ustanova dobila je zahvaljujući humanosti Novosađana, koji su učestvovali u humanitarnoj akciji. Ona je trajala od maja ove godine, a na nedavno održanoj dobrotvornoj žurci sakupljena je ukupna suma, piše portal Moj Novi Sad.

CTG aparat, Foto: Srboljub Petković

CTG aparat Institutu su u sredu donirali predstavnici Fejsbuk grupe “Free treninzi Đačko”, koja je deo Sportskog društva “Novolin“. Cela ideja o donaciji potekla je od Srboljuba Petkovića, jednog od trenera koji vodi besplatne treninge. Njegova supruga je tokom nedavne trudnoće morala da se podvrgne operaciji karcinoma dojke.

Institut za onkologiju, Foto: Srboljub Petković

“Sat vremena, dok je trajao zahvat, nismo znali da li je beba živa, jer nisu imali CTG aparat za praćenje rada srca bebe. Srećom, danas su i supruga i dete dobro. Posle svega što smo prošli, želeli smo da pomognemo trudnicama koje će se ubuduće boriti sa rakom, tako što ćemo nabaviti novac za kupovinu te medicinske opreme”, kaže Petković.

Aparat košta oko dve hiljade evra, a da bi tu sumu sakupili bilo je potrebno šest meseci. Već u maju, kada su pokrenuli akciju, organizovan je humanitarni turnir u Kameničkom parku, a nakon nedavno organizovane dobrotvorne žurke prikupljena je ukupna suma.

“Skupljeno je ukupno 210.300 dinara. Potrošeno je 197.000 dinara za CTG, a 13.300 uplaćeno je za operaciju kičme nepokretnog dečaka Luku Krivokapića”, objasnio je Petković.

Karcinom dojke najučestaliji kod trudnica

Lečenje kod trudnih žena se ne razlikuje od lečenja koje se primenjuje kod žena koje nisu trudne, uključujući operativne zahvate i primenu hemioterapije, kažu za portal Moj Novi Sad, u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

“Generalno, današnji stav je da ne treba prevremeno završavati trudnoću i indukovati prevremeni porođaj u cilju ranijeg započinjanja lečenja raka dojke kod trudnice”, navode u toj zdravstvenoj ustanovi.

Institut za onkologiju, Foto: Srboljub Petković

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje se dijagnostikuje najveći broj pacijenata sa rakom dojke, i shodno tome, obavlja najveći broj operacija u Srbiji. U poslednje dve godine operisano je nekoliko trudnica sa rakom dojke, koje su nakon opracije dočekale normalan termin porođaja i rodile zdravu decu. One su nakon porođaja nastavile lečenje raka dojke prema stručnim preporukama.

“Stalni napredak tehnologije u medicini omogućava da se hirurške procedure, koje su se od ranije sprovodile u lečenju bolesnica, izvode bezbednije, što je preduslov poboljšanja ishoda lečenja. Svaka operacija kod trudnice predstavlja rizik od prevremenog porođaja. Aparat CTG omogućava da se bolje prati stanje bebe kod trudnice tokom operacije i danas se smatra važnim delom opreme u operacijonoj sali kod ovakvih zahvata”, kažu u Institutu.

Izvor: mojnovisad.com

Reklama

Tag