Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Letnja jezička avantura za najmlađe

Objavljeno

on

SREMSKI KARLOVCI – Nastavnica engleskog jezika Tatjana Nedimović prva je u Sremskim Karlovcima koja je povela grupu đaka na letnji jezički kamp, koji je ove godine organizovan u Krupnju. Odatle su se vratili puni utisaka, pozitivne energije i sa još boljim znanjem engleskog jezika.

Ako se pitate kako da vam dete na najbolji način nauči strani jezik, u ovom slučaju engleski, kako da savlada osnovne veštine komunikacije, onda bi odgovor sigurno bio – pošaljite ga/je na jezički kamp. Sa takvom ocenom saglasna je i sagovornica InfoNeta Tatjana Nedimović, profesorka engleskog jezika, koja godinama radi sa mališanima osnovnoškolskog uzrasta.

Profesorka Nedimović sa učenicima

U sve prednosti jednog takvog kampa uverili su se i ove godine, tokom šest dana boravka u Krupnju.

“Bila sam oduševljena kojom brzinom deca usvajaju i savladavaju jezik. Osim toga što smo sve vreme komunicirali isključivo na engleskom jeziku, ogroman doprinos takvom napretku sigurno je doprinelo i prisustvo jedne mlade Amerikanke, koja je izvorni govornik. To je za nas bilo zaista veliko bogatstvo”, opisuje profesorka škole stranih jezika Nibis, Tatjana Nedimović.

Mališani doneli Havaje u Krupanj

Da bi im jezički kamp bio prava letnja avantura, profesori su i program uskladili upravo sa godišnjim dobom kada je održan, pa su tako tema kampa bili Havaji.

Polaznice kampa, Havajski ples

“Tema časova bila je havajska muzika, havajska hrana, a uporedo sa časovima organizovali smo i radionice, na kojima smo obrađivali teme, poput havajskog Hula plesa, ili pravljenje voćnih sokova, sve je bilo šareno, puno pozitivne energije. Sve to vreme, deca su međusobno i u komunikacijom sa mnom, kao profesorom, razgovarala isključivo na engleskom jeziku”, kaže Nedimović.

Psiholozi napominju da su kampovi odličan način, ne samo da deca savladaju određene veštine, već i da se uče zajedništvu, disciplini, socijalizaciji.

Takav način rada, kreativan i dinamičan, kaže Tatjana Nedimović, doprineo je da deca potpuno spontano razgovaraju na engleskom, zabavljaju se i gotovo nesvesno savladavaju veštine komunikacije na stranom jeziku.

Jedna od radionica

“Savladali su razumevanje i stepen govora podigli na znatno viši nivo, a da toga, verovatno, nisu ni svesni. Za mene, kao profesora, to je izuzetan uspeh i zbog toga se mnogo radujem i iščekujem sledeći kamp”, kaže sagovornica InfoNeta. Saznajemo i da su deca svakodnevno bila fizički aktivna, da su se najviše radovala odlasku na bazen, ali ništa manje i izletima.

Druženje, smeh i znanje

Trinaestoro mališana, iz grupe profesorke Nedimović, šest dana se družilo sa brojnom decom, odbojkašima, fudbalerima, plesačima, koja su u Krupanj stigla iz Futoga, Kaća, Novog Sada, takođe na letnji kamp.

“Bilo nam je jako zabavno, a srećna sam što sam napredovala nekoliko koraka, bar je moj takav utisak. Posebno su mi svidele radionice, kad smo pravili sokove, jer me je sve podsećalo na Havaje”, otkrila nam je jedna od polaznica Tara Živojinov.

Sportske aktivnosti

Slično misli i njena drugarica Helena Hrdomelja.

“Najviše mi se svidelo to što smo sve vreme pričali na engleskom. Mi zapravo to nismo ni osetili, spontano smo pričali na engleskom. Najviše sam, osim radionica, volela da idemo na bazen, na kupanje. Jedino mi je krivo što je tih šest dana jako brzo prošlo”, kaže Helena.

 

Reklama

Tag