Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Kaleidoskop – novi brend kulture, 1000 umetnika, 400 programa na 80 lokacija

Objavljeno

on

NOVI SAD – Novi program kulture “Kaleidoskop”, kojim će biti povezane različite umetnosti, ustanove kulture, umetnici, građani i nevladine organizacije, predstavljen je sinoć u Limanskom parku, u Novom Sadu.

Kaleidoskop” će svečano biti otvoren 25. avgusta ispred industrijskog objekta Češki magazin (Kineska četvrt), a koju Fondacija EPK 2021 transformiše u kulturno-kreativni distrikt, a trajaće do 30. septembra. “Kaleidoskop” će okupiti više od 1000 umetnika, 60 organizacija, koji će nastupiti u okviru 400 programa na više od 80 lokacija. Ideja je da kroz zajedničko kreiranje prostora i programa kulture, kroz različite umetnosti, bude predstavljena jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada.

Program “Kaleidoskopa”

Već u prvoj nedelji “Kaleidoskopa”, Novosađane i brojne turiste očekuju uzbudljivi kulturni programi, najavili su organizatori. Osim atraktivnog svečanog otvaranja, biće organizovan Karavan – pokretna kulturna stanica koja će na različitim lokacijama prikazati pet vrsta umetnosti, potom će biti održan festival “Novi Sad – Tango grad”, kao i festival klasične muzike “NEO”. Biće organizovano veče ruske muzike, kada će nastupiti mecosporan Elena Manistin iz Boljšoj teatra iz Moskve i Gudački Kvartet TAJJ. U prvoj nedelji “Kaleidoskopa” posetioci će moći da pogledaju Otvorenu izložbu “Majska skupština – 170 godina kasnije”, potom Otvaranje postavke Kroz Umbriju 1938/2018, Savremeni grafički roman kao nova vizuelno-narativna forma.

Foto: EPK 2021

U narednih pet nedelja samo neki od zanimljivh programa Kaleidoskopa su otvaranje novih mesta – Češki magacin, Korzo i Eđšeg, muzički koncerti od klasične do rok muzike, pozorišne predstave “Krvave svadbe”, “Pepeljuga”, lutkarska predstava za odrasle “Zatvorenik i šestoprsti”, savremeni cirkus, interesantne izložbe širom Novog Sada kao što su “Saputnici”, “Nova mesta”, medijske instalacije, savremeni ples, film prikazan na tradicionalne i još do sada neviđene načine i brojne druge sadržaje.

Milenković: “Kaleidoskop” je jedinstven koncept

“Kaleidoskop” je utoliko značajniji, pa i jedinstven, jer u njemu učestvuju, ne samo umetnici, ustanove kulture i nevladine organizacije, već i sami građani i publika, kaže direktor Fondacije Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture, Nemanje Milenkovića.

“Kaleidoskop” se odnosi na jedan drugačiji koncept, u kome su uključeni ne samo umetnici, organizacije, nevladin sektor, ustanove kulture i gradske uprave, već i građani i sama publika, i oni kreiraju kulturu. To do sada nije bio slučaj. Od vrlo pasivnih aktera koji konzumiraju kulturu, vi dobijate aktivne stvaraoce i to je nešto što će nam biti vodilja da u naredne četiri godine utemeljimo uverenje da je kultura način života”, izjavio je Milenković.

Vučević: Od Republike još 250 miliona dinara za Kinesku četvrt

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, najavljujući da će Novi Sad dobiti još 250 miliona dinara od Republike Srbije za Omladinski kreativni polis, odnosno toliko će investirati u Kinesku četvrt, naglasio zbog čega je novi koncept “Kaleidoskop” posebno važan. Kaže da je njegov najveći značaj u tome što će u program biti uključeni pojedinci i što je time “načinjen veliki korak ka uključivanju građana koji su osetili potrebu da budu deo projekta”.

“Kaleidoksop ne samo da donosi inovativan pristup koordinasanog planiranja programa u kulturi, već svojim obimom i raznovrsnošću šalje nedvosmislenu poruku da je kultura način života i kao takva dostupna svima. U kontekstu turizma, dobijamo novi brend kulture koji će biti nezaobilazna tačka na evropskoj kulturnoj mapi i zbog koje će Novi Sad postati još uzbudljivija destinacija za domaće i strane turiste” istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Reklama

Tag