Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Grad Sombor priprema turističke ture za slabovide i slepe

Objavljeno

on

SOMBOR – Turistička ponuda na prostoru Zapadnobačkog okruga u narednih nekoliko meseci biće prilagođena slepim i slabovidim osobama, kada će biti mapirano ukupno 30 turističkih tačaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj.

Mapiranje turističkih tačaka u Zapadnobačkom okrugu biće realizovano u Visitus-a, koji je deo evropskog projekta Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska od 2014. do 2020. godine. Visitus zajednički realizuju Grad Sombor, Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije. Osim u Zapadnobačkom okrugu, biće mapirane turističke tačke i u Osiječko-baranjskoj županiji.

Gradska biblioteka Sombor, Foto: Dušan Ninkov

Za ovaj projekat iz IPA fonda izdvojeno je 300.090, 92 evra, a projekat traje od 15. juna 2017. do 14. februara 2019. godine. Po završetku projekta sve turističke tačke, koje su tokom dve godine mapirane i prilagođene slabovidim i slepim osobama, biće na raspolaganju ovoj turističkoj grupaciji i narednih godina. Organizovane turističke ture za slabovide i slepe osobe na području Zapadnobačkog okruga i u Osiječko-baranjskoj županiji postaće ustaljena praksa, što do sada nije bio slučaj.

Obuka turizmologa za rad sa slabovidima i slepima

Projektni tim Visitusa u ponedeljak će organizovati drugu po redu obuku za zaposlene u turizmu, na kojoj će učiti kako da postupaju sa slabovidim i slepim osobama, kako da prilagođe turističku ponudu toj grupaciji turista. Prva obuka, kojoj je prisustvovalo 25 polaznika, organizovana je, simbolično, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Izabel Lanji Hnis, Subotički turistički klaster, Foto: Dušan Ninkov

“Turistička ciljna grupa slabovidih i slepih osoba ima određene potrebe, koje moraju u infstarstrukturi i ponašanju prema njima biti zadovoljene. Oni, takođe, žele da putuju i da dožive novo, kao i svi mi videći ljudi i zato svi oni koji se bave ponudom turstičkih usluga moraju biti upoznati sa životom jedne takve osobe i unaprediti svoje resurse, kako bi mogli da prime takve turiste”, kaže Izabel Lanji Hnis, iz Subotičkog turističkog klastera, koja je bila predavač na obuci.

Da znaju kako treba da urede određeni smeštajni objekat iznutra i spolja, kako treba jedna soba da izgleda, kako da se ophode prema takvim ljudima.

Pre svega, trebalo bi da se skoncetrišu na dizajn za sve, tzv. pokret. To znači da sagledaju, prilagode i unaprede okruženje, kako bi slabovide i slepe osobe mogle nesmetano da se kreće, sa belim štapom, psom vodičem. Da znaju da nameštaj ne bi trebalo da ima jako oštre ivice, da se ne premeštaju prilikom spremanja određeni delovi nameštaja ako je tu već jedan gost koji je naučio gde se šta nalazi”, precizirala je Lanji Hnis.

Glasovni automati na četiri turistička mesta u Srbiji i u Hrvatskoj

Mihael Plac, član projektnog tima Visitus, ispred Grada Sombora kaže da za ovu ciljnu grupu nema dovoljno turističkih ponuda, te da će takva praksa, kroz projekat Visitus, biti promenjena. Objašnjava da je izdvojeno 30 turističkih tačaka, te da će na po četiri tačke u Srbiji i u Hrvatskoj biti postavljene specijalizovane aparature, koje će slabovidim i slepim osobama omogućiti bolji doživljaj i približavanje svega onoga što Zapadnobački okrug i Osiječko-baranjska županija imaju da ponude.

Sombor, Foto: Dušan Ninkov

“Edukacije za radnike u turizmu imaju dva zadatka, da definišu koje od 30 targetiranih turističkih tačaka su najprilagodljivije i najkvalitetnije za tu grupu turista i drugo, da zaposlenima u turizmu što više približimo ovu specifičnu grupu turista”, kaže Mihael Plac, član projektnog tima Visitus, ispred Grada Sombora.

Predstavnice Udruženja građana “Podunav”, iz Bačkog Monoštora i Akcione grupe “Panonski fijaker”, iz Sombora, jedne su od učesnica prve obuke za zaposlene u turizmu. Kažu da su im ovakva predavanja veoma korisna i značajna, jer u dosadašnjem radu nisu imali iskustva u radu sa ovom grupacijom turista.

Plemenit projekat

“Ovo vidim kao dobar način da se uključimo i da budemo na toj turističkoj mapi jedna od stanica, koju će posećivati slabovide i slepe osobe, koje imaju pravo da osete, iskuse i upoznaju sve ono što imamo u ponudi u Bačkom Monoštoru. Stari zanati, tradicionalne kuće, priroda, Rezervat biosfere Bačko Podunvalje, pod zaštitom UNESKO-a, samo su deo naše turističke ponude”, kaže Zdenka Mitić, iz Udruženja građana “Ponudav”, iz Bačkog Monoštora.

Ovo je plemenit projekat i nudi ono što je Gradu Somboru do sada nedostajalo, a to je nova ciljna grupa, kada je turizam u pitanju. Sombor iz godine u godinu ima sve veći broj turista, a među njima sigurno ima i slabovidih i slepih osoba, kojima bi turistička ponuda trebalo da bude prilagođena”, kaže Jagoda Kočić, iz Akcione grupe “Panonski fijaker”, iz Sombora.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag