Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Fotomonografija Darka Dozeta u Somboru

Objavljeno

on

Foto: Koča Sulejmanović / Darko Dozet

NOVI SAD/SOMBOR – “20 godina u jednoj sekundi”, fotomonografija Darka Dozeta, posle novosadske i zrenjaninske premijere, biće predstavljena i somborskoj publici.

“U subotu, 9. juna Monografiju ću predstaviti na Festivalu fotografije Srbije koji tradicionalno organizuje Foto savez Srbije, svake godine u drugom gradu. Sada će to biti u Somboru, u Domu učenika, od 19 sati”, kaže za InfoNet Darko Dozet.

Dve decenije Dozetovog rada stalo je na 288 strana Monografije “20 godina u jednoj sekundi”. Za ovih 20 godina snimio je više od milion fotografija, a izabrao 250 za Monografiju. Posle novosadske premijere, ona je nastavila “da živi” na izložbama u većim gradovima u Vojvodini, a nalazi se i na policama nekoliko biblioteka.

“Fotografija mora da isprovocira emociju”

Nasuprot video materijalu, kada pomoću nekoliko kadrova gledaocu možete preneti informaciju o određenom događaju, sa fotografijom je drugačije. Imate tu jednu sekundu da zabeležite ključni momenat, da fotografijom prenesete informaciju, ali i izazovete emociju. Darko, kao i većina njegovih kolega, kada adrenalin na terenu prevlada, a želja za najboljim kadrom je najbitnija, često razmišlja srcem, a ne glavom. O tome svedoče brojne anegdote sa terena.

“Takvih situacija, kada smo rizikovali sopstvenu bezbednost, najviše je bilo u vreme bombardovanja, kada su sve moje kolege bile dan i noć, svih 78 dana, na terenu”, kaže Dozet.

Tih dana, u nekoliko navrata penjao se na luk Žeželjevog mosta, ne bi li napravio dobre fotografije, a bilo ga je i na svim drugim lokacijama po Novom Sadu.

“Sećam se da me jednog dana pozvao kolega Martin Candir da idemo da snimimo sve lokacije koje su prethodne noći bombardovali. Martin je u to vreme vozio neki beli sportski mercedes, pa baš i nismo ličili na novinarsku ekipu, već više na špijune i diverzante. Zaustavila nas je, kod Rafinerije, policija i naravno nije htela da pusti. Onda je jedan od njih rekao – ma, pusti ljude! Ako hoće da ginu, neka ginu”, prepričava nam Dozet.

Bilo je, ipak, i veselijih momenata, poput onog kada je naša tadašnja košarkaška reprezentacija postala prvak sveta. Tu fotografiju nazvao je “Zlatne ruke”.

“To je bila jedna od onih situacija kad hoćeš da pukneš od sreće i emocija, a mroaš da se obuzdaš, ostaneš pribran i uradiš posao, zbog kojeg si tu. Za dobru fotografiju vrlo često mora i sreća da vas posluži, kao kolegu iz Rojtersa i mene toga dana. Sasvim slučajno smo se našli na mestu gde su navijači dočekali košarkaše. Bila je to moja fotografija dana”, priseća se Dozet.

*Darko Dozet rođen je 1976. u Novom Sadu i dobitnik je više priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Njegovim fotografijama ilustrovano je više od hiljadu naslovnih strana, prvenstveno “Večernjih novosti”.

Darkove fotografije možete pogledati na http://instagram.com/photodozet

  • Foto: Koča Sulejmanović / Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

  • Foto: Darko Dozet

Reklama

Tag