Kontaktirajte nas

ŽIVOT

EPK na Samitu u Berlinu: Dan pobede kulture

Objavljeno

on

NOVI SAD/BERLIN – Projekat Evropska prestonica kulture predstavljen je na Samitu o evropskom kulturnom nasleđu, koji se završen juče u Berlinu. Predstavnici Fondacije “Novi Sad 2021” više su nego zadovoljni postignutim na ovom značajnom skupu, pogotovo zbog činjenice da su projekta Evropske prestonice kulture predočili brojnim zvanicama.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković u izjavi za InfoNet Vojvodina kaže da je velika čast biti jedina EPK na najvećem evropskom kulturnom samitu.

Nemanja Milenković, Foto: Privatna arhiva

“Još veća je predstaviti projekat Novi Sad 2021 kao “inspirativni uvod” u jednu od četiri ključne sesije tog samita, a sve pred brojnim ministrima kulture državama članicama EU. Upravo ta činjenica, uz poslednji vrlo pozitivan izveštaj Evropske komisije o razvoju našeg projekta, govori u prilog tome da smo na dobrom putu i da se to primeti ne samo u lokalnim, već i evropskim okvirima. Sve je to “vetar u leđa” da tako i nastavimo sve do 2021”, izjavio je za InfoNet Nemanja Milenković.

Direktor Fondacije je u okviru debate “Delimo nasleđe – razmenjujemo vrednosti” ukazao na osnovne vrednosti i uverenja koji su polazne tačke ka ispunjenju cele misije.

“One su pre svega kreiranje i predstavljanje programa koji koriste kulturu kao katalizator za razvoj kulturnih kapaciteta grada i doprinose pojačanoj vidljivosti Novog Sada na lokalnoj i međunarodnoj sceni”, rekao je Milenković.

On naglašva da je titula Evropske prestonice kulture prilika za izgradnju mostova i u smeru prevazilaženja različitosti na lokalnom nivou.

Ideja Samita o kulturnom nasleđu jeste da angažuje i okupi što raznolikije interesne grupe, donosioce odluka, kulturne menadžere i uključi ih u realizaciju ambicioznog programa u godini Evropskog kulturnog nasleđa. Samitu su prisustvovali najviši predstavnici evropskih institucija, država članica i organizacija civilnog društva iz cele Evrope.

Reklama

Tag