Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Budistički manastir usred Srema

Objavljeno

on

Foto: Nenad Mihaklović

ČORTANOVCI – Prvi budistički manastir u Srbiji, u Čortanovcima, nadomak Novog Sada, privukao je budiste iz celog regiona i pre zvaničnog otvaranja. Isto interesovanje vlada i nakon skoro godinu dana, koliko dugo hram postoji.

 

Monasi žive budizam u Čortanovcima

Foto: Nenad Mihaklović

Čortanovci, selo na obroncima Fruške Gore, odiše mirom na prvi pogled. Njegovi stanovnici dodatni mir mogu potražiti u budističkom manastiru, otvorenom pre skoro godinu.

“Njin način života, nek žive kako hoće. Nama ne smetaju.”, kaže nam stariji gospodin, koga smo sreli u centru sela.

Ne smetaju ni ostalom lokalnom stanovništvu. Pojedini, čak, imaju i kreativne predloge za nove komšije.

 

“Meditiraćemo, samo neknam naprave put”

 

“Nek’ nam urade put do gore, kažite im. Ne, stvarno, loš je put, pa neka urade nov, biće lakše i njima i nama!”, dobacuje jedan meštanin. Pitamo ga da li će posećivati hram.

“Neću. U stvari, možda odem da meditiram.” Slično smo čuli i od Stevana Savića, koji se iz Ćuprije zaputio u Čortanovce upravo zbog budističkog hrama.

“Mene lično interesuje samo meditacija. Pošto sam hrišćanin, a budizam kao vera ne osporava hrišćanstvo, niti ima išta protiv”, kaže Savić. Objašnjava nam kako da stignemo do hrama.

 

Budizam je psihologija, ne ideologija”

 

Zemljanim putem prolazimo kroz vikend naselje i posle kilometar, dva stižemo do budističkog hrama. Na ulazu prepoznatljiva stutua Bude, dočekuje nas prvi budista u Srbiji i predsednik Budističkog društva “Srednji put”, Branko Kovačević. Kaže da je na otvaranje budističkog manastira čekao 40 godina. Objašnjava nam da su vrata ovog hrama u Čortanovcima otvorena za sve, bez obzira na religiju kojoj pripadaju.

Foto: DEker

“Budizam nije neka ideologija, skup nekih pravila, po kojima vi morate da se ponašate. Ne. Budizam je, najjednostavnije rečeno, psihologija koja vas usmerava da sami sebe posmatrate i otkrijete gde vi stvarate patnju sami sebi. I, onda, kad jednom otkrijete problem i shvatite gde je problem, tu je i njegovo rešenje.”, objašnjava Kovačević.

 

 

Monah iz Mjanmara u Čortanovcima

 

Intenzivni kurs meditacije u hram drži monah iz Mjanmara. Učitelj Damasami objašnjava nam prednosti meditacije, na primeru iz svakodnevnog života, na situaciji koja prosečnog čoveka često zna da izvede iz takta – vožnja automobilom i saobraćajne gužve.

Foto: DEker

 

“Ako meditirate, bićete svesni iritacije koju kod vas izaziva vozač u drugom autu i čim ste je svesni, neće vas izvesti iz takta i neće prerasti u bes. Kada postanete svesni tih iritacija oko sebe, postaćete emotivno inteligentni”, kaže budistički monah, Kamai Damasami.

 

On u Srbiju dolazi već sedam godina. Konstatuje da postoje kulturološke razlike među dva naroda, ali kada, kako kaže, nekoga bolje upoznate, razgovarate sa njim,posmatrate kako diše, razmišlja, oseća, jasno vam je da razlike zapravo i nema.

 

Predavanja o budizmu i mditacije sa monasima nisu novost u Srbiji, bilo ih je i ranije. Ipak, ovo je prvi put da to čine u prostoru koji je u njihovom vlasništvu, gde će moći da dođu u svakom trenutku i sretnu budističke monahe.

“Prvi budisti stigli u Srbiju početkom  XX veka

Istorija budizma u Srbiji počinje sa dolaskom zajednice Kalmika, zapadnomongolskog naroda budističke vere, koji je u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca prebegao iz Rusije, nakon Oktobarske revolucije. Kalmici su svoj hram sagradili 1929. na Zvezdari, na granici sa Malim Mokrim Lugom. Odobrenje im je dao kralj Aleksandar Karađorđević. Prvi kalmički budistički hram u Evropi bio je onaj sagrađen u Beogradu 1929. godine. Drugi svetski rat i pobeda komunizma naveli su Kalmike da 1944. spas potraže dalje u Zapadnoj Evropi i SAD.”

Reklama

Tag