Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Mamin dodir najbolje priča sa bebom

Objavljeno

on

Foto: DEker

NOVI SAD  – U današnje vreme, kada su ljudi preopterećeni obavezama, često pomaže masaža tela, kako bi se opustili i regenerisali. Tu vrstu opuštanja posebno obožavaju bebe. Ona im može biti od velike pomoći, u slučaju temperature, problema s varenjem, kada ih muče grčevi i slično. Stoga, sve više mama odlučuje da završi kurs za masažu beba.

“Volim te” – najvažniji pokret

I-love-you, i-love-you…Da li zbog toga što ove reči najbolje opisuju odnos majke i bebe, ali pokret koji se u masaži baš tako zove, bebama je najomiljeniji. Draži im je i od “sunca” i “meseca”.

Obožava, sunce i mesec i sledeći pokret isto to najviše voli, sledeći pokret je i love you, taj nam je omiljeni. I love youuu….”, priča nam Nada Šobot, jedna od brojnih majki koje pohađaju kurs masaže za bebe. Njena sedmomesečna ćerka Petra na masažu je odavno navikla.

Petra najviše voli da joj masiraju stopala i stomačić. Njenu mamu ovim dragocenim pokretima naučila je Sanja Grandić, sertifikovani IAIM instruktor za masažu beba.

Foto: DEker / Sanja Grandić

“Bebe obožavaju kada im se masira stomačić, to im pomaže ako imaju određene stomačne tegobe, a mlađe bebe kada imaju grčeve, za njih je masaža jako dobra i pomaže im da lakše prebrode tih par nedjelja koiliko grčevi mogu da potraju”, objašnjava Sanja.

Naša sagovornica, dugogodišnja instruktorka, uverava nas da ima najlepši posao na svetu, gde ne postoji stres i gde nema nezadovoljnih klijenata. Sanja ima i asistentkinju Ljubicu, bez čije pomoći, kako sama priznaje, ne bi bila toliko uspešna.

“Ljubica je odličan asistent. Ne priča mnogo, takoreći, nikada nije izgovorila nijednu jedinu reč, ali zahvaljujući njoj moje polaznice mnogo lakše savladavaju pokrete. Ljubica je ta, uz čiju pomoć, mame na praktičnom primeru savladavaju pokrete”, objašnjava nam Sanja, dok nam ponosno pokazuje plastičnu lutku, čije ime je Ljubica.

Sanja i Ljubica uče roditelje kako da se zbliže i upoznaju sa svojim bebama, na najbolji mogući način.

“Kao instruktor za masažu beba, ja nikada ne masiram bebe. Sve pokrete koje roditelji treba da nauče, ja pokazujem na Ljubici, a oni me prate ritmom koji njima odgovara, zapravo koji bebi odgovara i vrlo brzo uspevaju da savladaju sve pokrete i da bebi zaista bude prava uživancija”, kaže Sanja.

Petrina majka kaže da se već posle dva, tri časa, kada je savladala osnovne pokrete, uverila koliko je masaža dragocena i koliko pomaže njenoj bebi.

Foto: DEker

“Stvarno pomaže. Dešava se da je usred noći masiram, kada je boli stomačić, zbog grčeva. Posle tog jednog masiranja stomačića odmah smiri i zaspi, nije potrebno ni nunanje, pevanje, sama usred masaže zadrema”, kaže Nada.

Roditelji – najbolji maseri

Beba je opuštena ukoliko je masira onaj u koga ima poverenja. To su, najčešće, roditelji, koji se u sve većem broju odlučuju da krenu na obuku za masažu.

“Oni to rade zato što žele da bolje upoznaju bebu, da lakše prepoznaju signale koje im beba šalje, da bolje prepoznaju šta znači bebin plač, da beba manje plače, da bolje spava i da bude opuštenija”, objašnjava Sanja Grandić.

Kada je beba opuštenija, onda su i roditelji. Tada lepše provode zajedničko vreme, pogotovo u prvim mesecima bebinog života, a samim tim i bolje grade samopouzdanje kao roditelji.

Reklama

Tag