Kontaktirajte nas

ŽIVOT

Azijski tigrasti komarci prvi put pronađeni u Novom Sadu

Objavljeno

on

Azijski tigrasti komarci prethodnih dana prvi put su pronađeni u Novom Sadu. Osam jedinki pronađeno je u parku kod Železničke stanice, a jedna je otkrivena u Futoškom parku.

Reč je o invazivnoj vrsti komaraca, poreklom iz jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina pojavljuje po Evropi piše Dnevnik. Selidba tih komaraca i njihovo širenje u druga područja posledica je povećanog i ubrzanog prometa robe u svetu, ali i izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina.

“Tigrasti komarci su ranijih godina otkriveni u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima”, objašnjava za “Dnevnik” Dario Aćimović iz “Ciklonizacije”.

Kako navode, tigrastim komarcima je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Oni su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju “krvnog obroka”.

“Ovaj komarac pored našeg urbanog komarca, prenosi virus Zapadnog Nila. Da bi se suzbilo širenje te invazivne vrste, ‘Ciklonizacija’ je odmah uradila zaprašivanje”, kaže Aćimović.

Stručnjaci sa univerziteta u Liverpulu su još 2012. godine upozorili na to da klima na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti.

Reklama

Tag