Kontaktirajte nas

VESTI

Zatvaraju osnovnu školu u Subotici

Objavljeno

on

Foto: DEker

SUBOTICA – Osnovna škola “Miloš Crnjanski” u Subotici, koja postoji skoro 60 godina i sa više od 350 đaka, trebalo bi da bude zatvorena, a to predviđa Plan o racionalizaciji školske mreže, nezvanično saznaje InfoNet Vojvodina.

Našem portalu javili su se zabrinuti roditelji, kojima je, kako tvrde, ovu informaciju potvrdilo rukovodstvo škole.

“Moje dete u septembru kreće u prvi razred, a od roditelja druge dece sam saznala da je škola pred zatvaranjem. Možete misliti kako je roditeljima budućih đaka prvaka, kad to saznajemo pred početak raspusta i kada ne znamo gde će nam dete u septembru ići u školu”, kaže za InfoNet majka budućeg prvaka S. D. (ime i prezime poznato redakciji).

Roditelji su vest o zatvaranju škole saznali od dece. Učenicima su to ove nedelje saopštili nastavnici.

“Rečeno mi je da je to već rešeno. Navodno zatvaraju osnovnu školu “Miloš Crnjanski”, kako bi u nju bili prebačeni učenici iz Ekonomske škole, jer se ona nalazi u zgradi koja pripada Jevrejskoj zajednici. Pošto je ta zgrada restitucijom vraćena Jevrejskoj zajednici, ideja je da sve učenike presele u “Miloš Crnjanski”, a đake iz naše osnovne škole, valjda, rasporede po drugim školama u gradu”, kaže S. D.

U dvorištu škole “Miloš Crnjanski” nalazi se i osnovna škola “Jovan Mikić”, koju pohađa manji broj učenika.

“Nije nam jasno zašto zatvaraju školu, koju pohađa više od 350 učenika, umesto one druge, koja se nalazi u istom dvorištu, ali sa znatno manjim brojem đaka. Evidentna je tendencija rasta broja upisanih đaka u “Miloš Crnjanski”, gde se nastava odvija samo prepodne, što je praksa u svim evropskim zemljama, đaci ostvaruju zavidne rezultate na takmičenjima i prosto je neverovatno da sada planiraju da zatvore takvu školu”, pita se S. D.

Roditelji najavljuju protest za ponedeljak

Sastanak Saveta roditelja škole biće održan u ponedeljak, 4. juna, od 17 sati. Pozvani su svi roditelji koji žele da podrže opstanak Osnovne škole “Miloš Crnjanski. Na društvenim mrežama Subotičani su pokrenuli i peticiju protiv zatvaranja škole.

Grupa roditelja, kako nezvanično saznaje InfoNet, poslala je direktoru škole otvoreno pismo, sa molbom da pomogne da škola ne bude zatvorena.

“Razumemo da je neophodno da školska mreža u Srbiji bude optimizovana, ali ne razumemo da će to da urade tako što će zatvoriti jednu od najboljih osnovnih škola u Subotici. Najviše zameramo nadležnima što roditelje niko o ovome zvanično nije obavestio, saznali smo od naše dece. Generalno, vlada jedna opšta konfuzija oko cele ove priče, a mi ne znamo gde nam deca idu na nastavu od septembra”, kažu roditelji.

Oni imaju i saznanja da su nadležni iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje sazvali hitnu sednicu zaposlenih u školi.

“Zbog toga đaci prošle nedelje jedan dan nisu imali prva dva časa, a zaposlenima je saopšteno da će škola biti zatvorena čim se završi ova školska godina”, kaže R. M.

Racionalizacija školeske mreže

Optimizacija školske mreže u Srbiji počela je prošle godine u Beogradu. Ove godine, do septembra, biće reorganizovano 38 srednjih škola. Osnivač srednjih škola je Republika Srbija, a osnovne su u nadležnosti lokalnih samouprava, kojima je stigao zahtev da daju svoje rpedloge za racionalizaciju školske mreže. Samo su malobrojne, u prvom roku do 15. maja odgovorile na taj zahtev, pišu “Večernje novosti”.

Pojedine srednje škole od jeseni neće postojati. Neke male biće ugašene, a odeljenja pripojena drugim, većim školama. Od dve škole praviće se jedna – sa jednim direktorom, administracijom i zgradom, pišu “Novosti”. List navodi da će u prvoj fazi reforme, 38 srednjih škola biti “upareno” i formirano 19 novih. To u praksi znači da će u nekom gradu gde postoje dve škole sa malo đaka u velikim zgradama, obe biti ugašene i od njih formirano novo pravno lice.

Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra prosvete, potvrdio je za “Novosti” da je ovo plan sa kojim će Ministarstvo prosvete tokom leta izaći pred Vladu. Ona potom treba da usvoji akt o mreži javnih srednjih škola.

“Nastavnici neće ostati bez fonda časova, učenici neće biti oštećeni na bilo koji način. Namera je da se smanje nepotrebni troškovi i da se administracija dovede na realnu meru. Učenici koji sada upisuju srednju školu nemaju razloga za brigu, jer će odeljenja objavljena u konkursu za upis ostati i kada se dve škole spoje u jedno pravno lice”, objašnjava Pajić.

OŠ “Miloš Crnjanski” pripajaju OŠ “Jovan Mikić”?

Odluku o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“ najpre bi trebalo da usvoji  Gradsko veće. Ukoliko Gradsko veće da pozitivan odgovor, konačnu reč daće Skupština grada.

Nezvanično saznajemo da bi OŠ “Miloš Crnjanski” trebalo da bdue pripojena OŠ „Jovan Mikić“ ili nekoj drugoj školi po izboru. Objekat će zadržati obrazovnu namenu.

Reklama

Tag