Kontaktirajte nas

VESTI

Za sve mališane koji se bore i male anđele koji su nas napustili

Objavljeno

on

NOVI SAD – Puštanjem stotina zelenih balona u nebo i u Novom Sadu obeležen je Svetski dan dece obolele od raka. To je, kao i u ostalih 40 gradova u Srbiji, organizovalo Nacionalno udruženje roditelja obolele od raka – NURDOR.

Baloni su pušteni u znak podrške mališanima koji se leče od raka, ali i u znak sećanja na sve one koji se nisu izborili sa tom opakom bolešću. Humanitarni skupovi u 40 gradova širom Srbije deo su kampanje “I ja se borim!”, koju je NURDOR počelo još pre dve godine.

Kampanja NURDOR-a u Novom Sadu: “I ja se borim!”

Cilj je senzibilisanje javnosti za podršku deci i mladima obolelima iz cele Srbije i podršku projektu izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, saopštio je NURDOR. U NURDOR-u očekuju da će do kraja godine pomenuto odeljenje biti otvoreno.

“Akcija je protekla odlično, vreme nas je poslužilo i okupio se veliki broj ljudi, na naše zadovoljstvo. Na kraju programa, deca lečena od malignih oboljenja, pustila jedan zajednički balon u znak podrške svojim vršnjacima, koji se bore sa ovom opakom bolescu, kao i za decu koja su ovu bitku izgubila”, izjavio je za InfoNet Vojvodina Goran Crnojević, volonter u NURDOR-u.

Batut 2018: Oko 50 dece godišnje umre od malignih bolesti

Zabrinjavajući je podatak da u Srbiji, prema podacima Instituta “Batut” od prošle godine, lekari godišnje otkriju više od 300 dece sa nekom od malignih bolesti, a umre oko 50 dece.

Poražavajuća statistika sa 334 deteta obolela od raka (podatak za 2016. godinu) svrstava Srbiju daleko iznad evropskog proseka, koji iznosi 165. U odnosu na pre deset godina, broj obolele dece porastao je za 75 odsto. Pre jedne decenije godišnje je u Srbiji bilo 200 mališana kod kojih je dijagnostikovana ova opaka bolest.

Anđeli koji su nas ujedinili, a onda napustili

Dušan

Javnost u Srbiji, ali i regioni, nebrojeno puta do sada bila je ganuta pričama o mališanima koji su se borili sa karcinomom. Mnogi od njih ujedinjavali su građane i pokretali na humanitarne akcije, kada je sakupljana pomoć za njihovo lečenje u inostranstvu.

Borbu malog Dušana Todorovića, četvorogodišnjeg dečaka iz Svilajnca, koji je bolovao od karcinoma, pratila je cela Srbija i region. Borba za život malog Dušana podigla je celu Srbiju na noge, novac je sakupljan na sve strane. Fondacija “Podrži život” pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za Dušana. Rekordnom brzinom novac j sakupljen, za dečakovo lečenje u Barseloni, gde je Dušan otišao sredinom septembra.

Dušan Todorović

Uprkos lavovskoj borbi, Dušan je izgubio najvažniju bitku.

“Spavaj.. Sine! Dosta si se namučio, mirno spavaj, dovoljno si postigao u životu, ŠAMPIONE!”, napisao je otac.

Gaga

Četrnaestogodišnja devojčica Dragana Antić još jedan je heroj i mali borac, koja sve vreme lečenja tumora na mozgu nije prihvatala da će bitku sa ovom opakom bolešću da izgubi. Nisu gubili nadu ni njeni najbliži, ali i cela Srbija.

Akciju prikupljanja novca za Gagino lečenje u Parizu pokrenula je Fondacija “Budi human”, a munjevitom brzinom širila se i preko društvenih mreža. Ljudi iz Srbije i celog sveta slali su sms poruke, za rekordno vreme prikupili novac za Gagino lečenje u Parizu, u akciju se uključila i dijaspora u Parizu, obezbedili su smeštaj kada Gaga stigne u Pariz i pružali sve druge vrste podrške.

Dragana Antić

Kao pravi mali heroj borila se Gaga sa svim onim što su donosile brojne radio i hemioterapije, a bilo ih je preko 30. Pevala je anđeoskim glasom I u bolnici, a bodrili su je pevači koji su joj bili idoli i koji su je posećivali dok je bila u bolnici.

Rano ujutro 19. novembra 2018. godine Gagino srce je prestalo da kuca.

Eva

Malena Eva Velimirović iz Podgorice, prva korisnica sredstava Teletona u Crnoj Gori, imala je godinu i po dana kada je dobila dijagnozu – maligni tumor mozga. Tada počinje borba njenih roditelja i male Eve, konsultovanja sa najeminentnijim klinikama i lekarima. Evina priča dirnula je brojne humane ljude, u Crnoj Gori, regionu, dijaspori. Takođe je rekordnom brzinom prikupljen novac, a Eva ubrzo otišla na lečenje u Pariz. Pobedila je te 2017. godine.

“Na dan svog krštenja (Petrovdan) naš junak je i prohodala i svojim nesigurnim, ali samostalnim koracima sama je ušetala u kancelariju kod doktora, koji nam je saopštio da Eva izlazi na ta ista vrata kao zdrava djevojčica. Poslednji nalazi su jako pozitivni i predstoje nam samo redovne kontrole i naša čvrsta vjera da Eva nije dobila samo bitku već da je cio rat završen i da je bolest zauvijek nestala iz naših života”, napisala je te 2017. godine Evina majka, Marija Velimirović, koja je sve vreme boravka u Parizu, tokom Evinog lečenja, pomagala svim drugim roditeljima I njihovoj deci, koja su se lečila od iste opake bolesti.

I njima je Evina majka uputila poruku:

“Maleni junaci – svi vi koje smo upoznali i oni koje nismo, koji se borite svakoga dana, koji jako stisnete zubiće pred svaki ubod igle, a već sledećeg trenutka širokim osmijehom vraćate vašim roditeljima toplotu u srca, divim vam se i nek je Gospod uz sve vas i da i vaši roditelji dočekaju ovaj dan kao mi”, napisala je Evina majka Marija.

Za sve vreme lečenja, rekla je devojčicina majka, Eva je pobedila pet operacija mozga, bezbroj terapija, eksperimentalnih lekova, novih prvi put otvorenih protokola, toliko istraživanja i nije postojao ovozemaljski odgovor niti iko sličan Evi.

Dozvolila je majki i tati da urade apsolutno sve što postoji na svetu, ne zato što je to njoj trebalo, već da bi time nama dala dalju snagu. Na svako pitanje dala nam je odgovor”, napisala je majka devojčice.

U februaru 2018. godine tumor se vratio, a Eva je nastavila borbu. Ta borba trajala je do 31. decembra 2018. godine.

“Eva nije umrla. Eva zauvek živi i svi koji ste verovali i podržavali njenu borbu radujte se, imate svoga zastupnika pred Bogom”, glasila je poruka Evine majke Marije.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag