Kontaktirajte nas

VESTI

Vučević o merama ograničenja kretanja maloletnika: Nisam zagovornik represivnih mera

Objavljeno

on

NOVI SAD – „Nisam zagovornik radikalnih represivnih mera. Postoje možda druge metode koje možemo da primenimo, a da, takođe, osiguramo bezbednost dece i mladih u Novom Sadu“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Komentarišući inicijativu Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, koje je predložilo nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvojila ona o zabrani kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima, Vučević je rekao da bi najpre trebalo utvrditi da li postoji pravni osnov za takvu meru.

Nisam siguran da li postoji pravni osnov za uvođenje takvih mera i najpre bi to trebalo utvrditi.. Osim toga, ne možete samo administrativnim merama rešiti pitanje bezbednosti dece i mladih. S druge strane, bežanje od problema ne daje rezultate i to sigurno nećemo raditi”, rekao je Vučević.

On kaže da zna za ideju da i u Novom Sadu bude primnjen model sličan onom u Islandu.

Znam za taj model, ali moramo ga prilagoditi našem socijalnom i društvenom ambijentu. Ima prostora za razgovor sa predstavanicima Koordinacionog tela i sigurno ćemo razmatrati uvođenje merea koje se tiču poboljšanja bezbednosti dece i mladih“, rekao je Miloš Vučević.

“Ovo nije policijski čas, Novi Sad je slobodan grad”

Ideja o novim merama u javnosti je nazvana “policijskim časom”, te je izazvala kontroverze, a deo javnosti je ovu ideju oštro kritikovao. Gradonačelnik Novog Sada, međutim, danas je bio izričit po pitanju da li se ovde radi o policijskom času.

“Ovo nije policijski čas. Novi Sad je slobodan grad i nikakve represivne mere neće uvoditi. Termini poput “policijskog časa” su apsolutno neprihvatljivi”, rekao je Vučević, dodajući da je on bio skeptičan i za testiranje mladih na korišćenje opijata ili pretresanje đačkih torbi.

“Bio sam skeptičan za testiranje đaka na opijate, ali se ubrzo pokazalo da je to dobar model”, rekao je Vučević.

Opštinski Savet roditelja: Roditelji prihvataju predložene mere

“Roditelji daju podršku merama za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po tzv. Islandskom modelu, koju je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu”, saopštio je Opštinski savet roditelja osnovnih I srednjih škola Novi Sad.

Oni navode da su sa predlogom o merama po tzv. Islandskom modelu saglasni predstavnici Saveta roditelja svih škola u Novom Sadu.

“Roditelji se slažu da se paralelno sa ovim aktivnostima uvede zabrana boravka dece mlađe od 16 godina van kuće, bez pratnje punoletne osobe koja za njih odgovara, posle ponoći leti i posle 22 časa tokom zime. Takođe, slažu se da maloletnicima treba onemogućiti ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa”, piše u saopštenju opštinskog Saveta roditelja, koje je potpisala rpedsednica Jelena Desnica.

Navode I da roditelji apeluju na Grad Novi Sad da predložene mere Koordinacionog tela usvoji i detaljno razradi, pri čemu će posebno voditi računa da se deci prvo ponudi alternativa.

“To podrazumeva da obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenika svih uzrasta, obavezno takmičenje u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju edukacije za sve roditelje o problemu narkomanije i alkoholizma. Takođe, da Grad Novi Sad obezbedi deci kolektivni obilazak muzeja, ustanova kulture, kao i pozorišnih predstava”, piše u saopštenju.

Roditelji za RSE: Probeleme rešavati na drugi način

Roditelji u većini slučajeva smatraju da bi probleme trebalo rešavati na drugi način.

Novosađanka Smiljana Milinkov, majka devetogodišnje devojčice, u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da “rešenje vršnjačkog nasilja treba tražiti na drugi način”.

Mere zabrane kretanja mogu samo otežati dnevne aktivnosti, ali ne i rešiti suštinski problem, kao što su vaspitanje i sigurnost. Ne vidim kako bi to u praksi moglo da se realizuje. Sa druge strane onaj ko ne želi u to vreme da bude kod kuće, uspeće u tome. Mi danas imamo zabranu prodaje alkohola ili cigareta mladima, ali svi znamo da postoje zloupotrebe. Dakle, ne vidim da bi ova jedna mera mogla značajnije da doprinese rešavanju problema već će samo da se zamaskira nešto čime se suštinski ne bavimo“, rekla je ona na RSE.

Predsednik koordinacionog tela i član Gradskog veća za obrazovanje Velimir Jelić kaže za InfoNet Vojvodina da je ova mera samo predlog, koji tek razmatraju.

“Takva rpaksa dala je dobre rezultate u drugim zemljama. Mi smo uzeli Island, kao primer. Tamo je procent mladih koji su koristili alkohol i narkotike, a pre dvadeset godina to je bilo oko 44 odsto, drastično smanjen posle uvođenja ovih mera. Sada je u Islandu pet odsto mladih koji koriste alkohol i narkotike”, kaže Jelić.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag