Kontaktirajte nas

VESTI

Vršnjačko nasilje u karlovačkoj školi, pretili đaku će ga izbosti nožem

Objavljeno

on

SREMSKI KARLOVCI – Učeniku šestog razreda (ime poznato redakciji) Osnovne škole “23. oktobar” u Sremskim Karlovcima grupa vršnjaka iz odeljenja pretila je da “će ga sutra, (u sredu, 13.06) ako dođe u školu, izbosti nožem”. Ovo za InfoNet Vojvodina tvrdi S. B. N. (ime I prezime poznato redakciji), majka maloletnika kome prete.

Roditelji dvanaestogoišnjeg dečaka kažu za InfoNet da vršnjačko nasilje nad njihovim detetom traje dve godine, od početka petog razreda. Napominju da je toga bilo I u nižim razredima, ali da je “učiteljica nekako uvek uspevala da iskontroliše problematičnu decu I situacije”. U petom razredu je, kaže, situacija potpuno eskalirala.

“Posle bezbroj pretnji, uvreda, maltretiranja koje je trpeo, poslednji u nizu je više nego alarmantan. Došao je kući iz škole plačući i rekao nam da su mu trojica dečaka rekli da će ga sutra izbosti nožem”, kaže vidno potresena majka dečaka.

Dalje navodi da joj je razredna starešina savetovala da je najbolje da se dečak u sredu, ipak, ne pojavi na časovima.

“Rekla mi je da me savetuje kao majka majka i da misli da je možda najbolje da ne dođe u školu,

jer je situacija sada postala veoma ozbiljna, te da je grupa učenika koji maltretiraju njenog sina sada mnogo brojnija”, kaže S. B. N..

Direktor škole: “Dečje razmirice u žaru borbe”, reaguje Tim protiv nasilja

Direktor Osnovne škole “23. oktobar” u Sremskim Karlovcima Goran Maravić potvrdio je za InfoNet Vojvodina da problem postoji i da ga škola rešava. Napominje da mogu da reaguju u okvirima koja im Zakon propisuje, te da se ovim problemom bavi školski Tim za borbu protiv nasilja. Na naše pitanje da li ga zabrinjavaju maloletničke pretnjem nožem drugom maloletniku odgovara da su “to više bile dečije razmirice u žaru borbe”.

“Moramo da ispitamo šta kaže I jedna, I druga, I treća strana. Te pretnje nožem smatram da su više izgovorene u žaru dečije borbe, kada deca I psuju I svašta govore jedni drugima. Najvažnije je da su deca procesuirana kroz sistem kako zakon nalaže, obavljeni su razgovori sa psihologom, pedagogom, razrednom starešinom, roditeljima dece”, kaže za InfoNet Vojvodina direktor škole.

Dvanaestogoišnji dečak, čiji roditelji tvrde da mu dete maltretiraju već dve godine, kaže da nije zadovoljna onim što je škola do sada učinila.

“Za ove dve godine vršnjačko nasilje je konstantno. Govore mu da je peder, psuju ga, govore mu da mu je mama tužibaba, kad god odem u školu da pokušam da rešim ovaj problem, jer se plašim da će eskalirati I da bi moglo da se desi nešto mnogo ozbiljnije I tragičnije. Moja je dužnost da zaštitim svoje dete, da bar pokušam sve ono što je u mojoj moći, kao roditelja”, kaže majka S. B. N.

Učeniku vršnjaci demolirali bicikl u školskom dvorištu

Jedan od poslednjih u nizu incidenata, kaže majka učenika, dogodio se prošle nedelje, kada su njenom sinu demolirali bicikl u školskom dvorištu.

“Kada je izašao u škoslko dvorište video je da mu je bicikl potpuno uništen. To je shvatio kao neku vrstu opomene, pretnje, ne znam kako drugačije to da tumačimo. Za bicikl I materijalnu štetu koja je napravljena ne marimo, to nas ne zanima, brine nas poruka koju time ti učenici šalju našem detetu”, kaže majka učenika.

Uprava škole upoznata je I sa ovim incidentnom. Kažu da su pregledali I snimke sa kamere, koja je postavljena u školskom dvorištu.

“Pregledali smo snimke, ali se na njima ovaj incident ne vidi, jer se to dešavalo u uglu koji kamera ne pokriva. Ipak, ispitaćemo i taj slučaj. Situacija vrlo nezahvalna, jer ne možemo da stanemo ni na čiju stranu, niti slepo da verujemo ni jednoj, ni drugoj strani. Meni, kao direktoru, ruke su vezane”, kaže direktor škole Goran Maravić. Napominje da školi zakon sada pruža veća ovlašćenja.

“Po novom zakonu imamo veće integerencije, a to je da roditelje problematične dece upućujemo na Centar za socijalnu rad. Nama, kao školi, je pre svega u itneresu da rešimo razmirice među učenicima”, kaže Maravić.

Upitan ko će biti odgovoran ukoliko ivakvi I slični incidenti još više eskaliraju, izazovu ozbiljnije posledice po bezbednost I živote dece, odgovara “ko drugi, kriv je direktor”. Uzvraća I retoričkim pitanjem:

“Ko je odgovoran kada učenik upadne u školu u Americi I poubija onoliko ljudi? Takve situacije nikada ne možemo da predvidimo”, objašnjava direktor Maravić.

Reklama

Tag