Kontaktirajte nas

VESTI

Više od pet hiljada građana na protestu u Novom Sadu

Objavljeno

on

Foto: Moj Novi Sad

U toku protest  „1od5miliona“ u Novom Sadu. Okupljenim građanima, kojih je prema grubim procenama oko pet hiljada, obratili su se novinari Željko Bodrožić, Gordana Suša i Branislava Opranović. Svi su govorili o slobodi u medijima koje, kako su poručili, nema.


„Zlatno doba je za njih, ne i za nas. Zbog atmosfere koja vlada danas u medijima, sve je manje dobrih novinara i udruženja, a napada sve više. U 2018. bilo je 103 napada na novinare, u 2017. godini 92, u 2016. 69, a u 2015. 58 napada, pa vi vidite gde nas vodi ova vlast“, poručila je Gordana Suša.


Ona je naglasila i da je „građanska neposlušnost deo legitimnog prava da se izbori za slobodu medija, bez koje nema ni slobodnog društva.“

Foto MojNoviSad


„Ako zbog ove vlasti ostajete bez posla, hrane, a pri tom se ne bunite, onda vi traćite svoj život. Zato smo rešili da hodamo za slobodu medija, jer je vaše pravo da se okupite i pobunite. Vaše je pravo i da se izveštaj o današnjem okupljanju u Novom Sadu nađe u oba javna servisa i svim drugim medijima“, poručila je Branislava Opranović, dugogodišnja novinarka Dnevnika i jedan od osnivača NDNV-a. 

Ona je zaključila i „danije normalno da lekari preko Fejsbuka obaveštavaju građane da je broj  telefona Hitne pomoći u jednom gradu u Vojvodini u blokadi“.

Foto MojNoviSad


„Zato moraju na ulici biti i profesori, lekari, učitelji, advokati i svi građani, jer imate pravo da glasno govorite, a to pravilo moramo poštovati“, rekla je Opranović.

Posle obraćanja na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, kolona je krenula Uspenskom i ulicama Jovana Subotića i Vojvode Bojovića. Potom Bulevarom kralja Petra Prvog, pa na Bulevar oslobođenja. Kod Futoške pijace protesna kolona skreće u Jevrejsku ulicu i završava šetnju na istom mestu sa kojeg je i krenula.


Uskoro opširnije na www.infonet-vojvodina.rs.

Reklama

Tag