Kontaktirajte nas

VESTI

Uginula roda ranjena vatrenim oružjem

Objavljeno

on

VOJVODINA – Bela roda, koja je ranjena iz vatrenog oružja u Mačvanskoj Mitrovici prošle nedelje, uginula je od posledica ranjavanja u prihvatilištu Zoološkog vrta na Paliću, gde je bila zbrinuta. To je samo poslednji slučaj stradanja i povređivanja roda u nizu sličnih.

Kada smo prošlog četvrtka pronašli rodu, u tom trenutku je već tri dana provela tako ranjena. Rana joj je bila inficirana, a na rendgenskom snimku se vidi projektil. Još nemamo pouzdane informacije kojim oružjem je pucano u nju, ali je nesporno da jeste vatrenim oružjem ranjena. Imala je i višestruke rpelome, dosta je bila iscrpljena, dobila je antibiotike, najvažnije nam je bilo da preživi, ali nažalost, nije uspela”, kažu u izjavi za InfoNet načelnik Odeljenja za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda u Pokrajini Nemanja Ivanović.

Pokrajinska inspekcija podnela je prijavu protiv N. N. lica, a policija i tužilaštvo dalje će raditi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Ivanović kaže da je ovo drugi slučaj ranjavanja rode, u poslednjih nekoliko meseci. U maju su pronašli još jednu ranjenu rodu, u okolini Zrenjanina.

Imala je u sebi jednu sačmu i amputirano joj je jedno krilo. Ona će trajno biti smeštena u Subotici, u prihvatilištu. U to vreme nije bilo organizovanog lova, a na osnovu jednog zrna nemoguće je utvrditi počinioca”, kaže Ivanović, napominjući da su to samo slučajevi o kojima je Inspekcija obaveštena, a da je sasvim moguće da postoji još ranjenih roda.

Ranjene rode u dvorištima, na putevima…

Građani svakodnevno prijavljuju pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode da pronalaze povređenu i iscrpljenu mladunčad ovih ptica u dvorištima i na javnim mestima, kažu za InfoNet Vojvodina u Zavodu.

Takva slika, kažu ornitolozi, nije neuobičajena za ovo doba godine kada ove ptice počinju seobu na jug.

Ovaj period, početak avgusta, veoma je izazovan za preživljavanje mladih roda i njihovih roditelja. Početak avgusta period je kada je većina mladunaca bele rode izletela iz gnezda. Oni uče da lete, hvataju hranu i dalje im je delimično donose i roditelji, te, uz kratak period zadržavanja kod nas, počinju prvu seobu na jug”, kaže Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Tucakov kaže da ih građani svakodnevno obaveštavaju o rodama koje su pronašli u dvorištu, na javnim mestima, među ljudima. Sve one su iscrpljene i onemogućene da se osamostale i odlete prema jugu.

Kako postupiti kad vidite ranjenu pticu

Ornitolozi u Zavodu savetuju kako postupati u ovakvim situacijama, kako bi se rode spasile ili sačuvale do dolaska stručne ekipe koja će ih profesionalno zbrinuti. Potrebno je, kaže, znati i uzroke koji dovode do ovakvih situacija.

Rode se mogu povrediti još u gnezdu, jer se u gnezdu sve češće nalaze veštački materijali. Budući da ih rode lako mogu pronaći, nije čudo da su gnezda puna papira, tkanine, kanapa, metala i plastike. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda. Prilikom takvih slučajeva potrebno je popeti se do gnezda, ako je dostupno i ako nije na banderi, i preseći materijal koji sputava ptice. Ako je tkivo oštećeno, rodama je potrebna i stručna intervencija”, kaže Tucakov.

On navodi da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna. Ukoliko mladunci padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su vidljivo povređeni. Ukoliko nisu, mogu se vratiti na gnezdo, ako se ne nalazi na banderi.

Sudar roda žicama dalekovoda vrlo je čest i rode mogu da pretrpe oštećenja krilnih pera koje im može onemogućiti da lete. U težim situacijama ptica ugine, što je posledica kratkog spoja”, kaže ornitolog Tucakov. On navodi da su rode pored puteva u najvećoj opasnosti jer, iscrpljene i gladne često ne mogu da lete i stradaju i od vozila, pa je neophodno skloniti ih sa ulica ili puteva na kojima se nalaze u zatvoreni prostor do dolaska stručnjaka. Tucakov apeluje na oprez prilikom vožnje.

“Rode su pored puteva jer tu imaju dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni je insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta – izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu”, kaže on.

Tucakov navodi da je potrebno biti oprezan ako se naiđe na rode ili druge krupne životine pored puta, jer, ako su neiskusne, prilikom poletanja ili bežanja mogu nas iznenaditi i poći upravo pred vozilo, a ne u suprotnom pravcu, kako bismo očekivali.

“Ukoliko pronađete povređene rode u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne zajedno sa mladuncima koji nisu sposobni da lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnzeda, da se sapliće i posrće a krilima maše kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje i posle plašenja ne mogu da lete, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji ornitolozi i Tim za zbrinnjavanje divljih životinja će ih zbrinuti”, apeluje Tucakov.

Reklama

Tag