Kontaktirajte nas

VESTI

U ponedeljak protesti počinju u jutarnjem špicu

Objavljeno

on

SRBIJA – Protesti zbog poskupljenja goriva biće nastavljeni u ponedeljak, 11. juna, od sedam sati ujutro. To su najavili građani organizovani u grupama na društvenim mrežama, koje okupljaju po nekoliko desetina hiljada članova. Ujutro, od sedam sati, prema najavama, biće blokirane glavne saobraćajnice u svim većim gradovima u Srbiji.

Blokade u Novom Sadu

Vozači će u Novom Sadu, kao i u petak, blokirati Bulevar oslobođenja, Jevrejska i Futoška ulica. Najpre će se, oko pola sedam ujutro, okupiti na nekoliko lokacija u gradu, odakle će krenuti u blokade. Postoji mogućnost da bude blokirana i Ulica cara Dušana i Bulevar cara Lazara. Planirano je da bude blokirana i Rafinerija u Novom Sadu, ali se od te ideje odustalo. Postoji mogućnost da će poslepodne biti blokiran i tunel na Mostu slobode.

Gradski autobusi trebalo bi da saobraćaju po uobičajenom redu vožnje, ali linije koje prolaze preko Bulevara oslobođenja, Jevrejske i Futoške, sigurno će, ako i u petak, biti zaustavljene. U ponedeljak ujutro, kada počnu blokade, biće jasnije kako će se odvijati gradski saobraćaj u Novom Sadu.

Vozači novosadskog GSP-a, koji su se u petak našli usred blokade puta, izjavili su za InfoNet Vojvodina da podržavaju protest, jer je tempo poskupljenja goriva postao neizdrživ.

Protesti i u drugim gradovima u Srbiji

U Beogradu biće blokirana Slavija, kao i Avalski put na raskrsnici sa obilaznicom i obilaznica, najavljeno je u Fejsbuk grupi za protest. U glavnom gradu blokade će biti i na Gazeli, mostu na Adi, Brankovom mostu. Blokiraće i Ulicu kneza Miloša, Pupinov most sa zemunske strane, Bulevar despota Stefana, uključenje na Pančevac. Vozači najavljuju i blokade na ulasku u Bački Jarak i Temerin. U Leskovcu je planirano da protest bude organizovan na Širokoj čaršiji, u Kruševcu kružni tok “ispod” zgrade SUP-a i kružni tok Jasika. U Pančevu najavljuju blokade kod hotela Tamiš.

Blokade neće prestati sve dok zahtevi ne budu ispunjeni

Građani su još u petak najavili da u ponedeljak, 11. juna, kreću u radikalizaciju protesta. Blokade su organizovane i danas, prenosi portal 021. To znači da će blokade puteva, kako kažu, trajati sve dok zahtev za pojeftinjenje goriva ne budu ispunjen. Građani zahtevaju da cena goriva bude korigovana umanjenjem akciza, koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva. Danas litar goriva košta oko 80 dinara, u zavisnosti od derivata. Litar dizela košta oko 165 dinara, a bezolovni oko 155 po litri. Početkom 2016. godine koštali su oko 125-130 dinara. Zahtev građana je da dizel košta 110 dinara, a bezolovni 120.

Reklama

Tag