Kontaktirajte nas

VESTI

Trg republike u Novom Sadu noćas “preimenovan” u “Trg republike Vojvodine”, danas plakati uklonjeni

Objavljeno

on

NOVI SAD – Dve, od ukupno tri table sa nazivom Trg republike u centru Novog Sada noćas su nepoznati počinioci prelepili, gotovo identičnim plakatima, na kojima je ćirilicom ispisano “Trg republike Vojvodine”. Plakati su danas, u prepodnevnim satima, uklonjeni. 

S obzirom na to da je ovakav čin usledio posle dvodnevne svečanosti u Novom Sadu, kojom je obeležena stogodišnjica od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, pretpostavlja se da su table sa natpisom “Trg republike Vojvodine” reakcija na dešavanja tokom vikenda.

Prelepljene table s nazivom Trga republike, Foto: Nenad Mihajlović/RAS Srbija

Ovo nije i prvi takav čin u prethodna dva dana. U nekoliko gradova u Vojvodini (Novi Sad, Zrenjanin, Kovačica, Vršac, Bela Crkva, Vrbas, Novi Bečej, Kikinda) u subotu su osvanuli plakati “Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja”, čime je aludirano na stogodišnjicu od prisajedinjena. Za ovaj čin zasluge su preuzeli aktivisti organizacije Mlada Vojvodina. Na plakatima stoji potpis te organizacije i zvezda petokraka. Ta organizacija imala je i ranije slične akcije, poput onih od prošle godine, kada su ispisivali grafite “Vojvodina = Katalonija” i u saopštenju kritikovali postojeće stranke, koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine, rekavši da se te stranke bave “promašenim inicijativama”, kojima “zamajavaju” građane Vojvodine.

Vek od prisajedinjenja

Stogodišnjica prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji obeležena je u subotu i u nedelju svečanošću, kojoj je prisustvovao državni vrh, potom predstavnici pokrajinske i gradske vlasti. Na Trgu republike predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tim povodom otkrili su spomenik kralju Petru prvom Karađorđeviću.

“Novi Sad je ponosan što je dobio svog prvog konjanika, kao trajno svedočanstvo o jednom velikom vladaru i Velikom ratu iz kojeg je naš narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog golgote kroz koju je prolazio, zbog više od milion i dve stotine hiljada naših junaka koji su zaspali večnim snom. Spomenik kralju Petru i Karađorđeviću podseća na ponos i čast srpskog naroda, na one koji su proživeli pakao Prvog svetskog rata jer su branili svoju zemlju da bismo mi danas mogli da živimo u slobodi”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U Muzeju Vojvodine otvorena je stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima. Otvaranju Muzeja prethodio je nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. Ispred Muzeja, između dve zgrade Muzeja Vojvodine, otvoren je Park prisajedinjenja.

“Ovaj Muzej zaslužili su naši velikani i njihovo veliko neprolazno delo. Ovo je mesto nezaborava, a upravo je nezaborav najmanje što smo dužni za sve ono što su za nas učinili. Želimo da vratimo obeleževanje ovih značajnih jubileja u institucije, a Muzej prisajedinjenja je jednan od njih”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Svečana akademija povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja održana je u Srpskom narodnom pozorištu. Tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su na današnji dan pre tačno sto godina veliki ljudi stvarali velika dela, ističići da je 25. novembar 1918. godine jedan od najvećih datuma moderne srpske istorije.

“Taj jedan dan, 757 poslanika i jedna odluka, saželi su u sebi sve ono što je jedan narod delao do svog doslaska na ove prostore. Prisajedinjenje je najveća tekovina istorije srpskog naroda u poslednja dva veka”, rekao je Vučić, koji je i počasni predsednik Odbora za obeležavanje ovog jubileja.

Izvor: InfoNet Vojvodina, Portal 021, Blic

Reklama

Tag