Kontaktirajte nas

VESTI

Tomislav Mićović za InfoNet: Gorivo može biti jeftinije

Objavljeno

on

NOVI SAD – “Ukoliko država smanji svoje zahvatanje u ceni goriva, cena goriva će sigurno biti niža od aktuelne, kompanije to neće moći da zadrže sebi, jer na tržištu će uvek biti neko ko će ponuditi jeftinije gorivo, za toliko koliko se recimo umanje akcize. Jasno je da svima odgovara da potrošnja bude veća”, izjavio je za InfoNet Vojvodina Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On kaže da visoke cene goriva nikako ne idu u prilog distributerima goriva, jer tada pada potrošnja, te da zbog toga država mora učiniti mnogo više. U prethodnih mesec dana distributeri goriva su smanjili kumulativnu maržu upravo da bi sprečili drastičniji pad prodaje.

Foto: DEker / Tomislav Mićović

“To što gorivo konstantno poskupljuje direktna je posledica dešavanja na globalnom tržištu, pa ovaj trend ne može obići ni Srbiju, ali zato država može preduzeti određene mere kako bi se napravio balans”, kaže Tomislav Mićović.

Naglašava da su akcize veliki problem.

“Vlada može bez zakonskih promena da smanji akcize i za 20 odsto, ali da ih nakon prestanka poremećaja na tržištu ponovo vrati na raniji nivo, što se i desilo 2012. godine. To, uostalom, predviđa Zakon o akcizama. Zadatak države je da podstiče tržišnu konkurenciju, što je najbolja garancija potrošačima da plaćaju najnižu cenu”, kaže Mićović.

Autor: UNKS

Autor: UNKS

Autor: UNKS

Reklama

Tag