Kontaktirajte nas

VESTI

Sve o dojenju – akcija Doma zdravlja na Štrandu

Objavljeno

on

NOVI SAD – Povodom Svetske nedelje dojenja, Dom zdravlja “Novi Sad” organizovaće danas, od 17 do 19 sati na Štrandu akciju, tokom koje će oni koji budu učestvoali moći da reše sve nedoumice i saznaju praktične savete o najzdravijem načinu ishrane novorođenčadi.

“Cilj je promocija dojenja kao najzdravijeg, najekonomičnijeg i najjednostavnijieg načina za zadovoljenje svih potreba novorođenčadi. Kolege iz Službi patronaže, pedijatrije i Školice za trudnice na raspolaganju su za sva pitanja, otklanjanje nedoumica i praktične savete o dojenju, prvenstveno”, kažu u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Učesnici akcije imaće priliku da popune anketu, ali i osvoje nagrade, najavili su iz Doma zdravlja.

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1991. godine, na inicijativu WABA (The World Aliance for Breastfeeding Action), a uz podršku UN i Svetske zdravstvene organizacije. Ove godine nosi slogan „Dojenje – pitajte patronažne sestre.“

Prema poslednjim istraživanjima, u prvom satu po rođenju, dojeno je preko 50 odsto dece. Međutim, svega je 13 odsto je isključivo dojene dece do šestog meseca, odnosno oko 60 odsto predominantno dojene dece istog uzrasta.

“Velike razlike u procentima sugerišu da se u globalu mora raditi na podizanju svesti o značaju i prednostima dojenja, te se ova tema smatra imperativom zdravstvenih sistema svih razvijenih zemalja”, naglašavaju u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Dojenje koristi emocionalnom i psihičkom razvoju deteta

“Dojenje je blagotvorno za emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta. Dojene bebe kasnije manje oboljevaju od šećerne bolesti, anemije, pothranjenosti, gojaznosti i raka”, kaže načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Vesna Vuleković.

Ona ističe da majčino mleko može biti isključiva hrana detetu do uzrasta od čak 9 meseci, jer je najkvalitetnije što se detetu može ponuditi.

Dojenje, najzdraviji način ishrane za bebe

Davanje vode, uz podoje, čak je i preporučljivo, naročito u vrelim letnjim danima, mada ne treba forsiarti bebu ukoliko odbija. Po svom nutritivnom sastavu, majčino mleko je prilagođeno određenom uzrastu novorođenčeta i odojčeta. Dete ga lako vari, odgovarajuće je temperature, uvek sveže, sterilno i spremno za konzumiranje. Majčino mleko ima značajnu ulogu i u imunološkom statusu deteta, jer sadrži antitela bolesti koje je majka preležala, kao što su zauške, morbile, male boginje”, kaže dr Vuleković.

Dojenje smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke

Osim za bebe, dojenje je važno i blagotvorno i za majke. Utiče na bolju mineralizaciju kostiju i, prema nekim istraživanjima, za čak 50 odsto smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze.

“Prvo majčino mleko – kolostrum, počinje da se stvara već u trećem trimestru trudnoće. Vrlo je hranljivo, visoke biološke vrednosti i najvažnije za novorođenče. Majke, dojilje, ne moraju da se hrane po posebnom režimu, niti da, kako je u našem narodu uobičajeno „jedu za dvoje“, već se preporučuje da osluškukju svoj organizam i poštuju njegove želje”, kaže načelnica ginekologije Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Ljiljana Stanišić.

Škola za trudnice, Dom zdravlja Novi Sad

Ona savetuje da je najbolje da majke jedu čašće, ali manje, da izbegavaju gazirana pića, alkohol i kafu, alergene namirnice, a da pojačaju unos mleka, mlečnih proizvoda, voća, povrća i žitarica, posnih mesa.

Priprema za dojenje počinje još u trudnoći i podrazumeva redovno održavanje higijene dojki i bradavica, mlakom vodom, bez sapuna i krema, osim ukoliko lekar ne proceni drugačije”, kaže dr Stanišić.

Posle porođaja, patronažna sestra najdraži gost

“Prvi dani nakon dolaska kući iz porodilišta su izuzetno emotivni, puni trenutaka neizvesnosti, straha i brige, ali i najveće radosti koja se doživi u životu. U tim danima patronažna sestra je najdraži gost svake porodice”, iskustvo je načelnice Službe patronaže Doma zdravlja „Novi Sad“ Kristine Nedeljković, koja kaže da je najvažniji zadatak patronažne sestre, u tom periodu, da nauči majku veštini dojenja.

U svakodnevnom radu, sestre se susreću sa različitim situacijama i ženama- postoje one kod kojih se laktacija uspostavi odmah po porođaju, dete aktivno sisa i stvori sebi dovoljnu količinu mleka, kao i one koje moraju da se bore za dojenje.

Tokom patronažne posete patronažna sestra pri podoju procenjuje položaj majke i deteta, prihvatanje dojke sisanje.

“Majka uvek treba da je u udobnom položaju, sa potporom za leđa, noge i dojke po potrebi. Položaj deteta pri dojenju jednako je važan, potrebno je da je telo bebe u jednoj ravni, poduprto, u blizini majčinog, okrenuto prema dojci. Kada prihvata dojku dete je širom otvorilo usta, prihvatilo areolu, a ne samo bradavicu, donja usna je izvrnuta napolje i detetova brada dodiruje dojku. Sisanje bi trebalo da bude efikasno, to znači da dete polako sisa uz duboko disanje sa pauzama, čuje se gutanje, iz druge dojke može da curi mleko”, objašnjava načelnica Službe patronaže Doma zdravlja “Novi Sad”.

Ona naglašava da bi dojenje trebalo da prija i majci, i bebi, i da bude na zahtev.

“Jedino tako majke mogu održati kontinuitet i istrajati u odluci da doje svoje dete. I konačno, svi argumenti – emotivni, zdravstveni, ekonomski, praktični su na strani dojenja. Zato, ukoliko žena nema zdravstvene, opravdane razloge da postupi drugačije, dojenjem čini dobro i sebi i svojoj porodici”, zaključuje Kristina Nedeljković.

Reklama

Tag