Kontaktirajte nas

VESTI

Stršljenovi napali pešake na Paragovu

Objavljeno

on

PARAGOVO – Roj stršljenova napao je u nedelju grupu pešaka na Paragovu, nedaleko od Planinarskog doma „Zanatlija”. Sve se dogodilo tokom pešačenja u prirodi koje tradicionalno organizuje Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar”, piše Dnevnik.

Ekipa se tu odmarala i polako završavala turu kada je roj stršljenova iznenada naišao i napao nekoliko njih, iako insekte niko prethodno nije dirao”, izjavio je vodič Zoran Obradović za Dnevnik.

Ilustracija

Prema njegovim rečima, najviše su stradali jedan muškarac, kog je, kako kaže, ubolo više od deset stršljenova, i žena, koja je zbog jednog uboda povraćala, budući da je alergična.

“Dok nas je sve zajedno jedan od pešaka slikao tokom pauze, stršljenovi su ga iznenada napali, pa je počeo da trči, maše i da se drži za glavu”, priča Zoran Obradović.

“Kao da su pobesneli, pa napali žestoko”

Kaže da su čoveka insekti izujedali svuda, ali najviše po leđima, te da mu je ekipa pomagala da se odbrani od njih.

“On je imao više od deset uboda po telu, tačno tamo gde nije mogao da se odbrani. Odmah smo zvali Hitnu pomoć. Izgubio je naočare, kapu i ruksak, verovatno dok je bežao. Inače, na toj stazi kojom smo se kretali nije gustiš i niko stršljenove nije dirao ili uznemiravao. Oni, jednostavno, kao da su pobesneli, pa su napali žestoko. To je staza kojom uvek neko prolazi, pa ljudi mogu stradati, naročito onaj ko je alergičan i ne može da se odbrani, ko zna kako može da prođe. Nismo dali da se bilo ko vraća tamo na to „žarište” gde oni tako napadaju, pa smo svi brzo sišli do okretnice za autobuse”, prepričao je Obradović.

Ilustracija

Prema mišljenju vodiča Zorana Obradovića, nešto bi trebalo preduzeti jer se ranije, kako kaže, nije dešavalo da tu nailaze na stršljenove.

Zbog dvoje pešaka je u nedelju intervenisala i Hitna pomoć, u kojoj su Dnevniku potvrdili da su muškarac i žena prevezeni i zbrinuti, nakon čega su poslati u Klinički centar Vojvodine na dalje ispitivanje.

U Urgentnom centru Vojvodine su za Dnevnik rekli da su u nedelju primljene tri osobe zbog uboda stršljenova, a u ponedeljak ujutru još jedna. Nakon pregleda na Odeljenju za kožno-venerične bolesti i odgovarajuće terapije, svi su pušteni kućama.

Izvor: Dnevnik

Reklama

Tag