Kontaktirajte nas

VESTI

Stogodišnjica prisajedinjenja – pozorišna predstava, otvaranje Muzeja, izložbe…

Objavljeno

on

NOVI SAD – Stogoišnjica od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće svečano obeležena nizom manifestacija 24. i 25. novembra, saopštio je Odbor za obeležavanje jubileja.

Tim povodom, u Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 24. novembra, biće održana premijera pozorišne predstave „Svetozar” rađene po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević. Istog dana na Trgu Republike od 21.00 sat biće organizovan tročasovni koncert.

Program obeležavanja biće nastavljen 25. novembra otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok će na Trgu Republike, u organizaciji Grada Novog Sada biti otkriven spomenik kralju Petru I Oslobodiocu.

Zgrada Banovine, Foto: vojvodina.gov.rs

“Zbog ratnih podviga, posvećenosti idealima vladavine prava i parlamentarizma, doprinosa ujedinjenju i oslobođenju ovih krajeva, ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac”, navedeno je u saopštenju Odbora za obeležavanje ovog jubileja.

Istog dana, biće održana Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.

Multimedijalna izložba

Tokom 24. i 25. novembra u centru Novog Sada biće postavljena velika multimedijalna izložba „1918″, koja će na jednom mestu prikazati veličinu Srbije u Velikom ratu.

U Matici srpskoj 2. novembra biće održan naučni skup, na kome će biti razmotreni složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije i kulture koji su doveli do nacionalnog ujedinjenja. U organizaciji novosadskog univerziteta, na Pravnom fakultetu, biće organizovan naučni skup na temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Edicija u pripremi

U pripremi je i jubilarna edicija „Srpska književnost o Velikom ratu”, koju Pokrajinska vlada realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a koja ima za cilj da kroz romane, pesme, drame i pripovetke prikaže veličinu pobede i stradanja srpskog naroda, saopštio je Odbor za obeležavanje jubileja.

Pokrovitelj i počasni predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 – 2018. godine je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije obezbedili su finansijska sredstva za snimanje igranog filma i serije u 10 epizoda, po scenariju Milovana Vitezovića, a u produkciji Košutnjak filma i Zilion filma.

Izvor: InfoNet Vojvodine

Reklama

Tag