Kontaktirajte nas

VESTI

Slične slike Dunava zabeležene i 2011. godine

Objavljeno

on

Dunav, Štrnd 2018, Foto: Sanja Eker

NOVI SAD – Novosađani su iznenađeni izuzetno niskim vodostajem Dunava poslednjih meseci. One, koji su na društvenim mrežama videli fotografije Dunava na Štrandu, upravo su te slike naterale da se zapute ka gradskoj plaži i vide i fotografišu, kako kažu, “čudo”.

Dunav, Štrnd 2018, Foto: Sanja Eker

Na Štrandu je za vikend, iako je kupališna sezona prošla, bilo zadivljujuće veliki broj posetilaca. Najveći broj njih bio je ispod Mosta slobode, šetao po sprudovima, koji su isplivali nakon što se Dunav povukao.

Brojni Novosađani se, ipak, ne sećaju da je slična situacija sa vodostajem Dunava kod Novog Sada bila i pre sedam godina, 2011. Fotografije Novosađanke Gordane Vojnović (čija je fotografija Dunava na Štrandu nedavno izazvala veliku pažnjuna Fejsbuku) opisuju kako je ova reka izgledala 2011. godine, na novosadskom Štrandu.

Dunav, Štrand 2011, Foto: Gordana Vojnović

RHMZ: Očekujemo porast vodostaja Dunava

Za razliku od prethodnih nekoliko sedmica, Dunav je sada u blagom porastu, a RHMZ je najavio da će narednih dana vodostaj biti u porastu za 2,5 metara.

“Do niskog vodostaja je došlo, jer nije bilo ozbiljnijih padavina u uzvodnim zemljama od 1. jula, objasnio je u izjavi za Tanjug pomoćnik ministar za vodni saobraćaj, Veljko Kovačević.

“Kod nas ni jednog trenutka plovidba nije obustavljena, ali brodovi se ne ukrcavaju na maksimum da bi mogli nesmetano da plove. To znači da su se prilagođavali postojećim uslovima plovidbe. U Mađarskoj je obustavljena plovidba na nekoliko sektora zbog niskog vodostaja”, izjavio je za Tanjug Kovačević.

Dunav, Štrnd 2018, Foto: Sanja Eker

U Lučkoj kapetaniji Novi Sad u izjavi za Tanjug tvrde da nije bilo problema u odvijanju saobraćaja na Dunavu.

“Vodostaj kod Novog Sada je gotovo 70 centimetara ispod donjeg nivoa plovidbe, ali zbog dobro obeleženog plovnog puta i, ipak, dovoljne dubine nije bilo bilo kakvog incidenta, kapetani su bili obazrivi, vršen je i pretovar, a noću su odmarali radi sigurnijeg prolaska”, rekao je šef Lučke kapetanije u Novom Sadu, Boris Oreb.

S mađarske strane, situacija je drugačija. Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski deo te druge po veličini evropske reke, javili su lokalni mediji.

“Nivo Dunava počeo je da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je naneta velika šteta prevoznicima, izjavio je predsednik Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atila Benčik, a prenosi RTV.

Najniži vodostaj Dunava 2011, Save 1947. godine

Apsolutni minimum vodostaja Dunava, kod Novog Sada zabeležen je 10. januara 1909. godine, kada je iznosio -134 centimetra, a apsloutni maksimum 29.06.1965. kada je iznosio 778 santimetara. Apsolutno najniži vodostaj na Dunavu, kod Beograda izmeren je 25. novembra 2011. i iznosio je -7 cm, dok je na Savi -166 cm izmeren 20. oktobra 1947. godine. Apsolutni maksimumi u istom danu izmereni su i na Savi i na Dunavu.

Dunav, Štrand 2011, Foto: Gordana Vojnović

Najviši vodostaji na obe ove reke zabeleženi su 16. aprila 2006. Dunav je tada dostigao kotu od 783 cm, dok je Sava narasla na 738 cm.

Ove godine, najniži vodostaj Dunava kod Novog Sada izmeren je 26. i 27. oktobra 2018, kad je bio -13 centimetara. Danas, 30. oktobra vodostaj je 39 centimetara, pokazuju podaci RHMZ. Očekuje se da će do vikenda vodostaj da pređe jedan metar.

Izvor: InfoNet Vojvodina, RTV, Tanjug

Reklama

Tag