Kontaktirajte nas

VESTI

Regionalna deponija uticaće na cenu odnošenja smeća

Objavljeno

on

NOVI SAD – Dokle se stiglo sa planom izgradnje Regionalne deponije u Novom Sadu, na kojoj će biti odlagano smeće iz još šest okolnih opština građani će znati do 2020. godine, kao i šta nas čeka od 2020. do 2024. godine, kada je taj projekat u pitanju, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je najavio da će izgradnja Regionalne deponije uticati na cenu komunalne usluge odnošenja smeća i upravljanja smećem. Na pitanje novinara portala InfoNet Vojvodina da li to znači da će cena poskupeti, Vučević odgovara da “to nije rekao”.

“Nisam rekao da će poskupeti, ali kažem da centralni prečistači svakako utiču na enu koštanja. Nismo ništa pripremali da poskupi odnošenje smeća, ali ćemo svakako ta ulaganja i investicije sagledavati i u kontekstu cene koštanja”, precizirao je Vučević.

Gradska deponija u Novom Sadu

Skoro pedeset godina smeće se odlaže na deponiju, koja se nalazi gotovo tik uz grad. Godišnje na Gradskoj deponiji bude odloženo 173.000 tona otpada, pokazuju podaci iz 2016. godine. Od te količine, JKP Čistoća prikupila 106.000 tona, a kroz postrojenje za separaciju otpada prošlo je 15.400 tona. Građani negoduju, zabrinuti su i pitaju da li će nova Regionalna deponija biti blizu grada, dok aktivisti zaštite životne sredine podsećaju na to kakve posledice po zdravlje ljudi izaziva sagorevanje otpada.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada uverava da građani nemaju razloga za brigu, te da intezivno razgovaraju sa meštanima, kako bi oni na pravi način razumeli da nova deponija neće biti u blizini njihovih kuća i naseljenog mesta.

“Regionalna deponija biće udaljena od naseljenog mesta i više nego što su zakonski minimumi. Napravićemo i zelene površine. Niko od građana neće biti ugrožen”, rekao je Vučević.

On kaže da će biti korišćena tehnologija koja nikako neće moći da utiče na zagađenje vazduha, već naprotiv – više neće biti neuređenog smetlišta.

Gradska deponija u Novom Sadu

“Vlada ogromno interesovanje kompanija širom sveta za deponiju kao što je ona u Beogradu, ali i za ovu u Novom Sadu. Nećemo ništa ishitreno da radimo, hoćemo da izaberemo ono što će biti nabolje i najekonomičnije za nas, a pre svega moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine i o celom ambijentu”, kaže Vučević.

Kako će biti finansirana izgradnja deponije

Još nije poznato na koji način će biti finansirana izgradnja Regionalne deponije, da li kroz javno-privatno partnerstvo, koncesiju ili kreditno zaduživanje. Investicija će biti vreda nekoliko desetina miliona evra.

U toku je uređivanje 17 regionalnih deponija u Srbiji, od ukupno 26, koliko predviđa Državna strategija. Ta investicija vredna je 960 miliona evra. Kada svih 26 deponija bude izgrađeno, biće ugašeno 163 deponije u zemlji.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag