Kontaktirajte nas

VESTI

Promocija knjige “Novi Sad – Kafanologija i prostitucija” Zorana Kneževa

Objavljeno

on

NOVI SAD – Nova knjiga novosadskog hroničara i publiciste Zorana Kneževa “Novi Sad – Kafanologija i prostitucija” biće predstavljena publici u ponedeljak, 10. decembra, od 19 sati, u Gradskoj biblioteci, u Novom Sadu.

“Knjiga prati kafanski život Novog Sada od prvih kafana do ovih današnjih. Hronološki vodi čitaoca kroz najpoznatije novosadske kafane, ali i tamburaše, vlasnike kafana, razne dogodovštine, anegdote i pričice”, kaže autor knjige.

Značajan deo u knjizi posvećen je temi o prostituciji.

Zoran Knežev, autor knjige, Foto: Privatna arhiva

“Prostitucija je u jednom periodu bila i legalna privredna grana, a bez koje kafana nikada nije mogla. Takođe jedan deo knjige je posvećen šetnji kroz bečke, peštanske i novosadske poslastičarnice”, otkriva Zoran Knežev.

Kaže da knjiga ima 600 strana, te da je jedinstvena publikacija te vrste za grad Novi Sad.

Osim autora, na promociji će govoriti Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke, mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prof. Miodrag Miša Blizanac.

“Kafane su preteča društvenih mreža”

Oduvek su bile mesto gde se okupljala inteligencija, gde su vođeni važni razgovori, ugovarani poslovi i postizani svi bitniji dogovori, od prekrajanja granica do ulaska u rat. Kafane su uvek imale bitnu društvenu ulogu i bile su mesta okuplјanja svih staleža.

“Sudbine starih kafana u Novom Sadu su slične sudbinama kafana širom Evrope, jer one su zasigurno odigrale ulogumalih gradskih parlamenata“, gde se sve i svašta moglo čuti u „onim vremenima“. Kada su novine i pisana svedočenja bila prava retkost, kafane su bile pravi i sigurni izvori informacija, i stanovništvu, ali i policiji. Kafane su prva medijska sredstva kroz istoriju ili prvi javni servisi informisanja. Stoga slobodno možemo reći i preteča društvenih mreža”, kaže Zoran Knežev.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag