Kontaktirajte nas

VESTI

Predstavnici protesta predali zaheteve rukovodstvu RTV, odgovor za tri dana

Objavljeno

on

NOVI SAD – Učesnici Građanskog protesta “1 od 5 miliona” u Novom Sadu predali su jutros zahteve poslovodstvu “Radio-televizije Vojvodine”, koji se odnose na rad i izveštavanje te javne medijske ustanove o protestima “1 od 5 miliona” i svim drugim događajima od interesa za građane, kao i izveštavanje o političkim aktivnostima i prilikama u državi i društvu uopšte.

“Zahtevi se odnose na to da javni medijski servis  u svojoj centralnoj informativnoj emisiji – Dnevniku u 17 časova – omogući učesnicima protesta “1 od 5 miliona” da predstave i obrazlože zahteve građana koji protestuju na ulicama gradova širom Vojvodine i drugih delova Srbije. Da građani koji prate programe RTV u informativnim emisijama na svim radijskim i televizijskim programima i Internet portalu RTV-a budu objektivno, profesionalno i blagovremeno informisani o protestima”, saopštila je Inicijativa “Jedan od pet miliona” Novi Sad.

Rukovodstvo “Radio-televizije Vojvodine” je najavilo da će se o predstavljenim zahtevima izjasniti u roku od tri dana, pošto na današnjem sastanku to nisu učinili”, kažu u Inicijativi, dodajući da će u petak 29. marta o odgovorima RTV-a obavestiti javnost u Novom Sadu i Vojvodini.

S druge strane, direktor RTV Miodrag Koprivica potvrdio je da je RTV primio pisane zahteve ovlašćenih predstavnika protesta “Jedan od pet miliona”. Kaže da se u jutrošnjem razgovoru nisu saglasili oko teme izveštavanja i ocenama o tome kako je RTV informisala o protestima.

“To ne znači da te razgovore ne treba da nastavimo. Ali mi ovde imamo 28 strana teksta o tome kako je RTV i u kom vremenu izveštavala o protestima”, rekao je Koprivica.

Delove tih zahteva, kaže Koprivica, RTV smatra “pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa”.

“To su pre svega zahtevi o minutaži u centralnim informativnim emisijama koje bi bile posvećene protestima. Rukovodstvo RTV ne bi volelo da neko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis. Mi to nećemo dozvoliti nikome, mi branimo nezavisnost naših urednika, ja kao direktor imam odgovornost za osnovni proizvod, a to je program, a glavni i odgovorni urednici odgovaraju za svoji program i to im niko ne može uskratiti”, rekao je Koprivica.

Direktor RTV kaže da je svestan da je “deo građana nezadovoljan načinom na koji RTV izveštava o protestima”, te da rukovostvo RTV nije “gluvo i slepo pa da to ne vidi”.

“Mi ćemo sve analizirati, daćemo odgovor i videćemo na čemu smo”, rekao je Koprivica. Predstavnici protesta odbacuju pokušaj predstavnika RTV da zahteve koje je ta Inicijativa predala budu “interpretirani u političkom kontekstu, jer zahtevi odnose na poštovanje zakona i profesionalnih standarda u radu javnog medijskog servisa nisu i ne mogu biti političke prirode”.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag