Kontaktirajte nas

VESTI

Pravda za Davida – protest u Novom Sadu

Objavljeno

on

NOVI SAD – Protest “Pravda za Davida! Protiv policijske represije!” biće održan u četvrtak, 27. decembra 2018. od 16 časova, na Trgu republike, u Novom Sadu. Time će i građani u Novom Sadu, nakon Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle pružiti podršku porodici Davida Dragičevića, tražeći istinu o smrti mladića.

Grupa “Protiv diktature i sistema Novi Sad” na Fejsbuku je objavila održavanje skupa “Pravda za Davida! Protiv policijske represije”, a u pozivu navode:

“David Dragičević je ubijen 18. marta 2018. godine i od tada traju svakodnevni protesti u Banja Luci. 25. 12. 2018. uhapšeni su roditelji ubijenog Davida Dragičevića i tom prilikom je policija tukla žene, decu, i sve okupljenje građane na Davidovom trgu. Građani Novog Sada su uz Davidove roditelje i ostatak Republike Srpske koja se bori za pravdu. Zato sutra, 27.12. u 16 časova, na trgu republike svi moramo pokazati pravo lice Novog Sada! PRAVDA ZA DAVIDA! PROTIV POLICIJSKE REPRESIJE!”

Slike policijske brutalnosti u Banjaluci obišle svet

Najnoviji protesti “Pravda za Davida”, pre svega su odgovor građana na policijsku brutalnost, koja je obeležila utorak, 25. decembar u Banjaluci, kada su uhapšeni Davidovi majka i otac, Davor Dragičević i Suzana Radanović, ali još nekoliko građana i opozicionih lidera u Republici Srpskoj, koji su bili učesnici protesta. Davidova majka uhapšena je nakon verbalnog sukoba sa policijom.

Slike i snimci privođenja Davidovih roditelja i ostalih učesnika protesta, policijskih kordona, ophođenja policije prema građanima, među kojima je bilo i starijih građana, ali i dece, u utorak su obišle svet. Javnost je bila uznemirena zbog scena sa banjalučkog trga, a tim povodom oglasile su se i institucije Evropske unije.

Skup “Srce za Davida – Beograd uz Banjaluku” održan je danas u Beogradu. Na njemu se okupilo nekoliko stotina građana. Oni su time iskazali solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine, koji mesecima protestuju u Banjaluci, tražeći istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, stradalog 18. marta 2018. godine, ali i Dženana Memića, koji je stradao 2016. godine.

Skupovi podrške porodici Dragičević u Banjaluci traju od marta ove godine, od kada se svakodnevno na banjalučkom centralnom trgu okuplja nekoliko desetina hiljada ljudi. Za sve to vreme protesti “Pravda za Davida” bili su mirni i bez incidenata. Situacija je, međutim, eskalirala u utorak, 25. decembra, kada su uhapšeni Davidovi otac i majka, ali i još nekoliko učesnika skupa.

Dragičević je priveden jer se navodno nije odazivao na pozive na saslušanje, rekao je medijima Dragičevićev advokat Ifet Feraget.

Davorova bivša supruga Suzana Radanović navela je toga dana da je Davor Dragičević uhapšen pod optužbom da ugrožava bezbednost najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. To je sutradan, u sredu 26.12. na konferenciji za novinare, potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je rekao da je Dragičević priveden “jer je ignorisao pozive na saslušanja, koja su mu pripadnici MUP-a u dva navrata pokušali da uruče, kao i zbog pretnji njemu lično i članovima njegove porodice.

Lukač je saopštio i da će skupovi “Pravda za Davida” od sada biti zabranjeni.

“Došlo se do toga da se preti deci egzekucijom i zbog toga smo odlučili da zabranimo te skupove”, rekao je Lukač, prenosi Kurir.

Uprkos zabrani, održan novi skup u Banjaluci

Oko tri hiljade građana Banjaluke, na čelu sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, okupilo se večeras u 18 sati na Trgu Krajine, ali im policija nije dozvolila da tu ostanu, pa je kolona krenula, kako je rečeno, “stazom ubijenog Davida Dragičevića”.

Od Trga Krajine građani su otišli do Metalske škole, gde je u noći nestanka David pretučen, a potom do ušća rečice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel, gde je 24. marta ujutro nađeno njegovo beživotno telo, prenosi N1.

Na tom mestu je Davor Dragičević legao na zemlju, rekavši “gde je ležao moj sin, da legnem i ja”.

Kolona je potom pored Gradske tržnice ponovo stigla do Trga Krajine, ali su ih tu dočekale jake snage policijske Jedinice za podršku. Gospodskom ulicom došli na parking blizu Muzeja savremene umetnosti RS gde je okupljanje završeno. Sve vreme nosili su zastavu sa Davidovim likom, u rukama papire na kojima je iscrtano “Davidovo srce”.

Izvor: Al Jazeera Balkans, N1, Radio slobodna Evropa, Kurir, 021

Reklama

Tag