Kontaktirajte nas

VESTI

Posle 17 godina gasi se Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima?

Objavljeno

on

SREMSKI KARLOVCI – Festival kuglofa, posle 17 godina, više neće biti organizovan u Sremskim Karlovcima, jer Opština Sremski Karlovci nije spremna da finansijski podrži novi koncept festivala, koji iziskuje dodatna novčana sredstva, za opštinski budžet neznatna. Ovo je izjavio za InfoNet Vojvodina predsednik Fondacije “Zavičajna kuća”, koja je prethodnih 17 godina organizovala Festival kuglofa i njegov idejni tvorac, Stjepan Seder.

On objašnjava da je organizatori festivala nameravali da stari koncept, koji je, kažu, prevaziđen, zamene novim konceptom festivala, po ugledu na “Donaufest”, u Ulmu, najveću manifestaciju etno kulture u Evropi . To bi, objašnjava, podrazumevalo kvalitetne izlagače, sa kvalitetnim programom, ali i uvođenje nagrada za deset izlagača, od po 10.000 dinara. U tom smislu, računali su na podršku Opštine Sremski Karlovci.

Negativan odgovor Opštine stigao posle mesec dana

Obratili smo se predsedniku Opštine Nenadu Milenkoviću, kad smo ga izvestili da nam je neophodna podrška od 500.000 dinara godišnje. Predložili smo da Opština tu sumu donira, ili pak, u budžetu za svaku godinu predvidi ova sredstva, u okviru pozicije “turističke manifestacije”. Suma koja je Festivalu potrebna višestruko je manja od, na primer, one koju Opština svake godine izdvaja za Karlovačke dane vina (Grožđebal)”, kaže Stejepan A. Seder.

Stjepan Seder

Dopis predsedniku Opštine Sremski Karlovci poslali su 26. septembra 2018. godine. Odgovor je stigao mesec dana kasnije, u kojem Sedera obaveštavaju da Opština “ne može biti sponzor, ni donator”, a potpisala ga je načelnica Opštinske uprave Mirjana Šolaja.

Obaveštavamo vas da Opština, kao budžetska ustanova, ne može biti donator I sponzor, a zbog racionalizacije u budžetu, sredstva za ove namene ograničena su na prošlu godinu. Prema tome ne može se u ove svrhe planirati povećanje budžetskih sredstava u budžetu Opštine Sremski Karlovci u 2019. godini”, navodi načelnica Šolaja u odgovoru.

Seder je takav odgovor shvatio kao odbijanje Opštine da finansijski podrži Festival kuglofa, jedinstvenu etno manifestaciju na ovim prostorima, sa tradicjom od 17 godina.

Festival kuglofa, Sremski Karlovci

Odgovor koji smo dobili zarpavo znači da Opština ne podržava novi koncept Festivala. “Stari” koncept Festivala je prevaziđen. Posetioci I izlagači su imali primedbe, ali I mi, kao organizatori. Izlagači su ozbiljno zamerali zbog naplate kotizacije, a bez toga, pod dosadašnjim uslovima, Festival ne može biti organizovan”, objašnjava idejni tvorac Festivala kuglofa u Sremskim Karlovcima, Stjepan Seder.

On podseća da su svi koji su radili u organizaciji Festivala sve ove godine to činili volonterski, uz isplatu, kako kaže, dve, tri dnevnice tokom Festivala. Nameravali su, napominje, da i ubuduće volontiraju, bez ikakve zarade, “ali da za to više neće imati prilike”. Objašnjava, a to su naveli i u dopisu gradonačelniku, da nakon ovakvog odgovora iz Opštine, više neće učestvovati ni na Konkursima koje Opština raspisuje, a na kojima su prethodnih godina dobijali, u proseku, oko 190.000 dinara.

“Apsurdan potez Opštine u jeku priče EPK 2021”

Upitan šta Sremski Karlovci gube gašenjem Festivala sa najdužom tradicijom, Seder odgovara:

“Gubi u razvoju turizma i promocije Sremskih Karlovaca, jer je svake godine naš festival posećivalo stotine turista iz zemlje, ali I iz insotranstva I regiona. Naročito gubi u smislu Evropske prestonice kulture 2021, u čemu Sremski Karlovci učestvuju. Upravo zbog toga je ovakav potez predsednika Opštine apsurdan”, kaže Seder. Kaže da je “ovo za njih kraj priče, jer je Opština dala nedvosmislen odgovor, a to je da ne želi da finansijski podrži novi koncept Festivala, bez čega nema ni njegove budućnosti”.

Kolač kuglof

Prošle godine Pokrajinska vlada izdvojila je finansijska sredstva za obnovu Sremskih Karlovaca. To je regulisano Rešenjem o finansiranju I sufinansiranju obnove kulturno-istorisjkog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca. Rešenje su izdali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Novi Sad.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag