Kontaktirajte nas

VESTI

Ponovo truju pse opasnim, zabranjenim, furadanom po vojvođanskim selima

Objavljeno

on

BANATSKI KARLOVAC – Zapanjujuća praksa trovanja životinja zabranjenim, izuzetno opasnim, pesticidom – furadan – ponovo je aktuelna u nekim vojvođanskim selima. Dva psa Aleksandra Kutlešića otrovana su ovim pesticidom, u dvorištu njegove porodične kuće, u širem centru Banatskog Karlovca.

“Izašao sam iz kuće i video mog 14-mesečnog belgijskog ovčara, Lusi, uznemirenu, da se čudno kreće, pravi nekontrolisane pokrete. Odmah mi je bilo jasno da je otrovana. Odmah sam joj dao ampulu protivotrova, atrofin sulfat”, počinje svoju priču Kutlešić.

Otrovan pas Aleksandra Kutlešića, Foto: Privatna arhiva

Odmah zatim potrčao je da proveri ostala četiri psa. Tamo ga je sačekala još jedna uznemirujuća slika.

“Retriver i dva mešanca su bili dobro, ali je treći mešanac bio u identičnom stanju kao Lusi, gotovo sav ukočen. I njemu sam odmah dao protivotrov”, kaže sagovornik InfoNet-a.

Aleksandar Kutlešić sa svojim psom Lusi, Foto: Privatna arhiva

Drugi pas se, na sreću, oporavio, ali prvom, belgijskom ovčaru, nije bilo pomoći i ubrzo je uginuo od trovanja. Kutlešić je odneo uzorke hrane, koju je pas povratio u trenutku uginuća. Rezultati hemijsko-toksikološke analize, urađene u Veterinarskom institutu, potvrdile njegove sumnje.

Nesagledive razmere opasnosti od furadana

Meso, umočeno o pesticid furadan, nepoznata osoba pobacala je po dvorištu porodične kuće Kutlešića, koje su njegovi psi pojeli i jedan uginuo od posledica trovanja.

Analize su pokazale da mi je pas otrovan carbofuranom, odnosno furadanom. Otrov, koji svrstavaju među najtoksičnije otrove na svetu. Zaista ću se usuditi da kažem da je osoba koja je ovo uradila psihopata, jer kako drugačije objasniti ovakav postupak? Ta osoba je opasna i po okolinu, jer je svesno pobacala ovaj, najtoksičniji otrov, svesna da u dodir sa njim može doći i neko dete”, kaže Kutlešić.

Rezultati hemijsko-toksikološke analize, Foto: PRivatna arhiva

Kutelšić, koji se inače bavi poljoprivredom, slikovito objašnjava kolike su razmere opasnosti pesticida furadan, koji je korišćen kao bojni otrov.

“Kada krava, prosečno teška 500 kilograma, pojede zrno kukuruza poprskano furadanom, ona ugine. Onda, možete zamisliti o kakvom otrovu mi ovde pričamo”, kaže Kutlešić.

Osim činjenice da životinje umiru u najgorim mukama od posledica trovanja zabranjenim pesticidom, zabrinjava i druga činjenica, a to je da nadležni gotovo nikada ne pronađu počinioca. Da bi bilo dokazano da je određena osoba počinalac, nije dovoljno da kod njega bude pronađen furadan, već i dokaz da je on taj pesticid zaista i bacio na određenu lokaciju.

Furadan, zabranjeni pesticid

U Udruženjima za zaštitu životinja kažu da svaki novi slučaj trovanja životinja furadanom iznova otvara i problem sistemske neodgovornosti, nerazumevanja i nepovezasanosti institucija, jer se u svim tim slučajeva preklapaju nadležnosti nekoliko inspekcija i policije.

Raniji slučajeva trovanja životinja furadanom

Ovo nije prvi da su otrovani psi Aleksandra Kutlešića, jer su mu i letos i pre dve godine, takođe, otrovali pse, ali je uspeo da ih spasi protivotrovom. Međutim, nije ovo ni jedini takav slučaj u tom delu Banata.

Kako saznajemo, nedavno su u Starčevu otrovana četiri psa. Bilo je još niz slučajeva trovanja i zaštićenih vrsta ptica, divljih životinja, ali i pasa. Jedan od njih je slučaj trovanja pasa u vikend naselju, kod Bačkog Gradišta, kada su otrovana dva psa Blagoja Tomića. Tada je nepoznata osoba, duž celog puta u vikend naselju, pobacala paketiće otrova. Bilo ih je na svakih 50 metara. Taj, koji je bacao otrov, očigledno nije razmišljao, ili ga nije interesovalo, što u dodir sa ovim smtronosnim otrovom mogu doći i deca, kojih je mnogo u tom naselju.

Otrovane ptice u Svilojevu, januar 2018, Foto: Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode

Po istom scenariju, prošle godine trovane su divlje životinje u Sremu. Tada je više od 20 životinja otrovano za manje od sedam dana, u ataru sela Svilojevo, kod Apatina. Medju otorovanima je bilo i deset ptica koje pripadaju strogo zaštićenoj vrsti, belorepani, krstaši i mišari, a otrovano je i devet šakala, lisica i pas.

Otrovane divlje životinje u Svilojevu, januar 2018, Foto: Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag