Kontaktirajte nas

VESTI

Počele blokade u Novom Sadu, saobraćaj otežan

Objavljeno

on

NOVI SAD – Građani, koji su izašli na protest zbog poskupljenja goriva, blokirali su raskrsnicu kod Futoške pijace u Novom Sadu, saznaje InfoNet Vojvodina. Četrnaest automobila i jedan motorcikl krenuli su koji minut posle sedam sati sa ugla Bulevara Evrope i Ulice Branka Bajića ka Jevrejskoj ulici. Blokirana je i Ulica novosadskog sajma.

Saobraćaj na Futoškoj rasrsnici se odvija, ali otežano. Desna traka iz pravca centra Novog Sada potpuno je blokirana, iz pravca Mosta slobode i Jevrejske ulice, takođe.

Foto: InfoNet

Na ulicama Novog Sada je dosta policije, što u uniformi, što u civilu. Policajci su upozorili građane koji protestuju na to da su kazne od 20 do 40.000 dinara i do mesec dana zatvora, preporučila im da se sklone sa ulica, odnosno blokada, ali oni to odbijaju. Građani koji učestvuju u protestu na upozorenje policije da ne smeju parkirati auto na sred puta, odgovaraju “da oni tu nisu parkirani, već su se zaustavili jer nemaju goriva”, da su propisno istakli trouglove i obukli prsluke.

Raskrsnica kod Futoške pijace je blokirana, prolaze pešaci i biciklisti, a može se videti i poneki auto, koji prolazi levom trakom ili preko ostrva.

Mišljenja Novosađana su podeljena. Ima onih koji podržavaju proteste, nude demontrantima vodu, ali ima i onih koji negoduju. Jedan stariji gospodin je zahtevao od policajac da “rasteraju” demonstrante, dok je jedna žena dobacivala protestantima “da su plaćeni”. Vozač je u izjavi novinarima rekao da ih “niko ne plaća, da je jutros sam sebi kupio burek i već mu je muka”.

Foto: InfoNet

Kako se može pročitati u Fejsbuk grupi za protest, građani negoduju jer ima malo ljudi koji su se odazvali pozivu na protest. Slično je i u drugim gradovima, te su u toku dogovori da blokade budu pojačane u poslepodnevim satima, posle 17 sati.

Gradski autobusi trebalo bi da saobraćaju po uobičajenom redu vožnje, ali linije koje prolaze preko Bulevara oslobođenja, Jevrejske i Futoške, sigurno će, ako i u petak, biti zaustavljene. U ponedeljak ujutro, kada počnu blokade, biće jasnije kako će se odvijati gradski saobraćaj u Novom Sadu.

Sindikat GSP Novi Sad podržava proteste

“Sindikat GSP Novi Sad podržava protest zbog poskupljenja goriva, jer je cena neopravdano visoka i izuzetno loše se odražava na poslovanje gradskog saobraćajnog preduzeća”, izjavio je za InfoNet Vojvodina predsednik Sindikata GSP Novi Sad Obrad Tepić. On je rpecizirao da vozači GSP ne učestvuju u protestu, već da autobusi staju zbog blokada. Kaže da će linije saobraćati redovno, izuzev onih koje će blokade zaustaviti, te će autobusi u tom slučaju kasniti.

Na čelu kolone na rasrsnici kod Futoške pijace, na početku Futoške ulice stoji nekoliko gradskih autobusa. Vozači novosadskog GSP-a, koji su se u petak našli usred blokade puta, izjavili su za InfoNet Vojvodina da podržavaju protest, jer je tempo poskupljenja goriva postao neizdrživ.

Blokade neće prestati sve dok zahtevi ne budu ispunjeni

Građani su još u petak najavili da u ponedeljak, 11. juna, kreću u radikalizaciju protesta. Blokade su organizovane i danas, prenosi portal 021. To znači da će blokade puteva, kako kažu, trajati sve dok zahtev za pojeftinjenje goriva ne budu ispunjen. Građani zahtevaju da cena goriva bude korigovana umanjenjem akciza, koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva. Danas litar goriva košta oko 80 dinara, u zavisnosti od derivata. Litar dizela košta oko 165 dinara, a bezolovni oko 155 po litri. Početkom 2016. godine koštali su oko 125-130 dinara. Zahtev građana je da dizel košta 110 dinara, a bezolovni 120.

Reklama

Tag