Kontaktirajte nas

VESTI

Otvoreno prvo kombinovano igralište na Štrandu za decu sa i bez smetnji u razvoju

Objavljeno

on

Foto: Darko Dozet

NOVI SAD – Udruženje “Čepom do osmeha” ostvarilo je još jedan uspeh. Prvo kombinovano igralište u Srbiji na novosadskom Štrandu svečano je otvoreno, u okviru projekta „Da vežbamo svi”.

“Sprave na igralištu tako su konstruisane da se deca sa i bez smenji u razvoju mogu igrati zajedno i to tako što imamo klackalicu sa amortizerima koji, kada se dete bez smetnji u razvoju odrazi, amortizuje odraz i klacka ih oboje”, kaže u izjavi za InfoNet Vanja Vinkov Petković, osnivač Udruženja “Čepom do osmeha”.

Vanja je ponosna što je Udruženje uspelo da realizuje ovaj projekat, da je sigurna da će se i ostala udruženja ugledati na njih, kako bi deca sa invaliditetom dobila što više ovakvih igrališta.

Foto: Darko Dozet

“Na novotvorenom igralištu na Štrandu imamo vrtešku i ljuljašku u koju se može ući kolicima, izdignuti peščanik, kako se deca sa invaliditetom mogu igrati u pesku i još jednu ljuljašku sa posebnom sedalicom za koju se mogu pričvrstiti. Na ovaj način, kroz igru, podstičemo decu da se uče toleranciji i razumevanju”, kaže Vanja Vinkov Petković.

Više od stotinu mališana iz nekoliko osnovnih škola i vrtića prvi su isprobali sprave, pa su tako svečano otvaranje upotpunili osmesi dece iz SOŠO „Milan Petrović”, zatim vrtića „Detelina sa četiri lista” iz Novog Sada, učenici OŠ „Svetozar Marković Toza” iz Taraša, kao i deca članova Udruženja “Čepom do osmeha”.

“Oni su se zajedno igrali, pa smo laganim koracima krenuli u ostvarenje cilja”, kažu u Udruženju.

Projekat “Da vežbamo svi” pomogli su Grad Novi Sad i fondacija „Zajednici zajedno” kompanije NIS.

Reklama

Tag