Kontaktirajte nas

VESTI

Otvoren Audiovizuelni arhiv SANU u Sremskim Karlovcima

Objavljeno

on

SREMSKI KARLOVCI – Odeljenje Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) otvoreno je danas u Sremskim Karlovcima. Time će biti omogućena digitalizacija skoro tri miliona dokumenata, koju čuva Arhiv Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, a o kojima brine SANU).

U Audiovizuelnom arhivu u Sremskim Karlovcima biće digitalizovana kompletna građa Arhiva u tom gradu. Njegov najvažniji zadatak je da očuva i predstavi celokupno kulturno, umetničko i naučno nasleđe.

Ovo je drugi Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU u Srbiji. Prvi je otvoren prošlog meseca u Beogradu. Tada je najavljeno da će među prvima biti digitalizovana prepiska Vuka Stefanovića Karadžića, marginalija prvog izdanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića iz 1818. godine.

Audiovizuelni arhiv u Sremskim Karlovcima

Želja Akademije je da Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju u Sremskim Karlovcima postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine”, izjavio je na otvaranju predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Otvaranje Audiovizuelnog arhiva u Sremskim Karlovcima podržala je Pokrajinska vlada.

Kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva Arhiv u Sremskim Karlovcima postaće dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je ocenio da je je otvaranje Arhiva značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Karlovaca, kao jedne od ključnih tačaka naše istorije i naše duhovnosti. Ove godine osnovan je i Budžetski fond za obnovu Sremskih Karlovaca.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag