Kontaktirajte nas

VESTI

Opasnost od širenja afričke kuge u Srbiji, najugroženiji Srem i Bačka

Objavljeno

on

Postoji opasnost da se afričke kuga svinja, koja prethodnih nekoliko godina hara Mađarskom i Rumunijom, proširi u Srbiju, piše Tanjug.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ipak, kaže da je naša država preduzela sve mere da to spreči. On je precizirao da su od te bolesti svinja najugroženiji Bačka i Srem, gde se nalazi najveći broj farmi svinja.

“Ljudi mogu da budu spokojni jer ta bolest nije opasna za njih, ali može da predstavlja problem za ekonomiju jedne zemlje jer lek za ovu bolest ne postoji”, objasnio je Nedimović.

On je podsetio da se afrička kuga prvo pojavila na prostoru Mađarske, a njeno širenje iz tog dela sprečava, kako je rekao, jedna srećna okolnost – ograda koja je podignuta zbog migranata. Ta ograda sprečava i divlje svinje da prelaze na našu teritoriju i šire bolest.

Što se tiče Rumunije tu je situacija dosta drugačija, jer postoji jedan deo granice koji je otvoren i koji predstavlja opasnost da divlje životinje pređu na našu teritoriju, napomenuo je on.

“Mi smo osnovali nacionalni centar koji se bavi problematikom afričke kuge svinja i već godinu dana preduzima sve preventivne mere”, rekao je Nedimović.

Podsetio je da je Srbija zabranila protok robe životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije.

“Ovde je najvažnija preventiva da se spreči dolazak bilo kakve robe koja može imati sumnjivo poreklo i koja može ukazati na prisustvo ove bolesti”, napomenuo je ministar.

U Mađarskoj je ta bolest počela da jenjava, a u Rumuniji je pre nekoliko dana otkrivena na još nekoliko lokacija.

Izvor: Tanjug

Reklama

Tag