Kontaktirajte nas

VESTI

Održan prvi protest u Novom Sadu

Objavljeno

on

NOVI SAD – Prvi protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu organizovan je večeras u Novom Sadu, a obeležilo ga je nadvikivanje govornika na protestu sa muzikom trubača, koje je dovela grupa od tridesetak ekstremnih desničara.

Okupljenim građanima ispred platoa Srpskog narodnog pozorišta, a kojih je, prema grubim procenama, bilo oko dve hiljade, obratili su se novosadski glumac Milorad Kapor, student prava Milan Vujić i glumac Branislav Trifunović, kao predstavnik protesta koji se organizuju u Beogradu.

Milorad Kapor, Foto: DEker

Trifunović za InfoNet: Kada pobedimo strah, promenićemo i ovu zemlju

“Bitno je da je granica straha pređena. Mislim da je strah neka naša izmišljotina i da oni vladaju tim strahom. Ako pobedimo taj strah, promenićemo i ovu zemlju i vratiti je u ruke građanima”, rekao je u ekskluzivnoj izjavi za InfoNet Vojvodina Branislav Trifunović, neposredno pre početka zvaničnog obraćanja okupljenim građanima.

Oko dve hiljade građana na prvom protestu, Foto:DEker

On kaže da je važno da pritisak ne ide samo iz Beograda, već i iz svakog drugog grada.

“Mislim da trenutno imamo 15 gradova u kojima se održavaju protesti, a bitno je što je pritisak krenuo i iz Novog Sada, kao najvažnijeg pored Beograda”, rekao je Trifunović.

Branislav Trifunović najavio je sa improvizovane bine da će sutra u Beogradu biti iznet još jedan zahtev, a to je da je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nemoguće pod trenutnim uslovima. Rekao je i da su organizatori zatražili sastanak sa direktorom i urednikom RTS-a.

Inicijatorka protesta je studentkinja vajarstva u Novom Sadu. Organizatori protesta u Novom Sadu kažu da podržavaju zahteve koji su već izneti na okupljanjima u Beogradu.

Transparent sa likom Davida Dragićevića, Foto:DEker

Okupljeni građani nosili su transparente, na kojima su ispisane poruke protiv aktuelne vlasti i javnog servisa, a bilo je i onih na kojima piše “Vojvodina, moja domovina” i “Vojvodina, moja dika”. Nakon obraćanja ispred SNP-a, građani su se uputili u protestnu šetnju do sedišta Vlade Vojvodine. Na protestu je bio Borko Stefanović, kao i predstavnici nekoliko opozicionih političkih partija, među kojima Borislav Novaković, Aleksandra Jerkov, Zoran Lutovac.

Borko Stefanović, Foto: DEker

Desničari sa trubačima ometali protest

Govornike na protestu bilo je gotovo nemoguće čuti, jer su se sve vreme čuli trubači, koji su svirali među grupom od tridesetak ekstremnih desničara, udaljenoj svega nekoliko metara od platoa SNP-a. Trubači su izvodili nacionalističke i patriotske pesme. Ekstremisti su razvili zastavu velikih razmera, na kojoj piše “Ne u EU – Ne u NATO – nema predaje”.

Grupa desničara ometa skup, Foto: Sanja Eker

Na pitanje novinara InfoNeta da li su oni učesnici protesta, odgovorili su “Ne”. Na naše pitanje iz koje organizacije dolaze i zašto su tu večeras, nismo dobili odgovor, samo ćutanje. U prvim redovima ove grupe bili su mladići sa kapuljačama na glavi i majicama prekrivenog lica.

Reklama

Tag