Kontaktirajte nas

VESTI

Obračun sa uzurpatorima poljoprivrednog zemljišta

Objavljeno

on

Počelo je skidanje useva sa uzurpiranih parcela  državnog poljoprivrednog zemljišta širom Vojvodine. Ovih dana u toku je skidanje roda sa 26 hektara soje u katastarskim opštinama Čalma i osam hektara u katastarskoj opštini Šašinci. Skidaju rod i u opštini Novi Bečej. U naselju Stanišić, u somborskoj opštini, žetva pšenice je završena na parceli, koja je, takođe, uzurpirana, a nadležni uzurpatora i dalje vode kao “nepoznato lice”. Pšenica je požnjevena sa dve parcele u Staparu, kraj Sombora, sa površine od oko jednog hektara.

Novi Bečej – pretnje, opstrukcije uzurpatora

Komisija za skidanje i prodaju useva opštine Novi Bečej, juče je počela skidanje useva sa uzurpiranih neizdatih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta sa teritorije opštine Novi Bečej, piše portal Webinfo. Radovi će, u zavisnosti od vremenskih uslova i dinamike posla, usled potencijalnih kvarova mašina i slično, trajati nekoliko dana, kaže Milan Budakov, predsednik Komisije za skidanje i prodaju useva.

Ovaj potez lokalne samouprave je u skladu sa izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu januara ove godine.

“Uprkos brojnim opstrukcijama, pa čak i pretnjama, nećemo odustati da stavimo sve u zakonske okvire”,  izjavio je za portal Webinfo predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Iz resornog ministarstva je rečeno da će svi koji ilegalno poseju njivu, morati da plate kaznu u visini trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na teritoriji tog okruga. Uz to, svi usevi će biti “skinuti”, a izgubiće pravo da ikada zatraži zakup državnih oranica.

Zamenik predsednika opštine Branko Svilengaćin kaže da će krivične prijave dobiti ona lica za koja je utvrđeno da su nelegalno obrađivala zemlju, kao i fakturu na ime troškova koje je opština imala prilikom “skidanja” useva. Kako je istakao, formirana je komisija za obilazak nelegalno obrađenog zemljišta u opštini Novi Bečej.

Foto: DEker

Sremska Mitrovica – uzurpirano 30 hektara

Ukupno je uzurpirano 30 hektara zemlje i uzurpatori na tim površinama nam nisu poznati. Iako je ukupno bilo uzurpirano 90, za 60 hektara prijavili su se poljoprivredni proizvođači sami i sa njima je sklopljeno vansudsko poravnanje, pišu “Sremske Vesti“. Uplatili su potreban iznos i tako ušli u potreban pravni osnov, rekao je Branko Jakovljević pomoćnik gradonačelnika za oblast poljoprivrede.

Lokalna samouprava, odnosno resorna Uprava za poljoprivredu raspisala je poziv i pozvali sve poljoprivredne proizvođače koji su eventualno uzurpirali zemljište da se sami prijave i da se vansudski poravnaju onako kako je preporučila Vlada Republike Srbije. Za one koji se nisu prijavili, za nekih 30 hektara, primenjene su sve one mere koje zakon propisuje.

Foto: DEker

U Stanišiću uzurpator nepoznat

Kako se navodi u saopštenju Grada Sombora , žetva pšenice je obavljena na parceli koju je uzurpiralo nepoznato lice u naselju Stanišić, navodi Tanjug.

“Lokalna samouprava je dužna da zaštiti javnu svojinu i ovo je jedan od načina na koji to činimo, a ujedno sprovodimo i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kao i Odluku o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno grada Sombora”, kaže član Gradskog veća Darko Radulović. Žito je, navodi se, skinuto sa uzurpirane njive površine 1,14 hektara, a prethodne nedelje, pšenica je takođe požnjevena sa dve parcele u naselju Stapar kraj Sombora, sa površine od oko jednog hektara.

Posle uklanjanja roda pšenice i soje, uslediće i uklanjanje roda kukuruza sa bespravno uzurpiranog zemljišta.

Reklama

Tag