Kontaktirajte nas

VESTI

Novosađanima otkrivene tajne Almaškog kraja

Objavljeno

on

NOVI SAD – Tri privatna dvorišta u Almaškom kraju, u Novom Sadu, otvorena su ovog vikenda svim Novosađanima i na jedno veče pretvorena u pozornicu, gde su izvođene pozorišne predstave i organizovan niz kulturnih i umetničkih sadržaja. Program “Otkrivamo almaška dvorišta” bio je deo “Kaleidoskopa”, koji organizuje Fondacija Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021.

Najveći broj stanovnika i ljubitelja Almaškog kraja naveo je u istraživanju EPK 2021 da su dvorišta jedan od njima najvažnijih životnih prostora. Odatle ideja da bude organizovan upravo ovakav jedan program.

“Sva dvorišta kuća u Almaškom kraju bila su u privatnom vlasništvu i projektovana tako da budu mesta okupljanja porodice i prijatelja, mesta odmora i dokolice. Vremenom, kako su se kuće transformisale, pregrađivale i postajale dom za više porodica, dvorišta su postala mesta susreta, prolaza, razgovora, nešto više nalik javnom prostoru”, kažu u Fondaciji EPK 2021.

Na tri adrese, u Ulici zlatne grede 25, Svetosavska 6 i Save Vukovića 21 sugrađani su mogli čuti zanimljive priče o nastanku Almaškog kraja i o poznatim Novosađanima koju su tu živeli, ali i da uživaju u filmskim projekcijama muzici i predstavama. Tamburaški doček i projekcija dokumentarnog filma o znamenitim Almašanima priređen je u dvorištu kuće u Ulici Save Vukovića 21.

“Ovaj kvart je izuzetno interesantan, zbog jedinstvene ulične regulacije. Ulice nisu ušorene nego su pune krivina, pa se često dešava da se prolaznici zbog toga izgube. Regulacija je takva jer je prilikom nastajanja veći deo Almaškog kraja bio plavan sve dok se nisu sagradile brane i Kej”, objašanjava u izjavi za Dnevnik predsednik Udruženja “Almašani” Marijan Majin.

Kaže i da je oko 90 odsto strukture Almaškog kraja dobro očuvano.

“Najznačajnija je kompleksnost ulične regulacije koja je potpuno ista kao pre 300 godina. Atraktivnost se ogleda u uskim krivudavim ulicama i malim trošnim kućama koje svedoče o prošlim vremenima. Iz tog razloga Almašani smatraju da ovaj kvart ima ogroman turistički potencijal, a program “Otkrivamo almaška dvorišta” je samo jedna od akacija sa kojiom želimo skrenemo pažnju”, kaže Majin.

Izvor: InfoNet Vojvodina, Dnevnik

Reklama

Tag