Kontaktirajte nas

VESTI

Novaković saslušan i pušten iz pritvora; Stefanović: Napadnuta policija

Objavljeno

on

VRBAS – Poverenik Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković, koji je jutros, sa još sedmoro ljudi,  priveden u Vrbasu, nakon saslušanja u policiji pušten je iz pritvora, saznaje InfoNet Vojvodina. Nakon saslušanja, pušteni su i ostalih sedmoro privedenih. Biće podnete tri krivične i pet prekršajnih prijava. Njih osmoro privedeno je jutros jer su se protivili uklanjanju bašte kafića “Centar kafe” u tom gradu, a čiji je suvlasnik Ognjen Vujičić, član Narodne stranke.

Protiv Borislava Novakovića, Ognjena Vujičića i Alekse Mihaila podnete su krivične prijave zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti, za šta je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Bašta kafića je uklonjena, a ispred “Centar kafea” i dalje su raspoređeni pripadnici policije.

Dok u Narodnoj stranci tvrde da su se privedeni protivili “bespravnom uklanjanju objekta koje opština Vrbas sprovodi bez valjane dokumentacije, a uz podršku više od 30 policajaca”, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da su u Vrbasu “napadnuti policijaci”.

Narodna stranka postavila je na svoj You Tube kanal snimak jutrošnjeg incidenta, na kojem se vidi da Borislav Novaković burno reaguje, jer mu policija nije dozvolila da uđe u baštu kafića.

Nemojte to raditi! Zašto mi ne date da popijem kafu? Ja sam narodni poslanik, a šta ste vi? Ne postoji pravni osnov ni za šta”, vikao je Borislav Novaković, pokušavajući da prođe kroz kordon policije ispred bašte kafića, gde je došlo do guranja sa policijom. Ubrzo još burnije reaguje kada je policija krenula da privodi jednu osobu.

Zašto ga vodite? Daj, branite čoveka!, vikao je Novaković, trčeći za policajcima koji su odvodili jednog muškarca. Nekoliko trenutaka kasnije, vidi se na snimku, priveden je i Novaković i pri tom nije pružao otpor.

Stefanović: Napadnuta policija

Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On kaže “da su u Vrbasu napadnuti policajci i da on najoštrije osuđuje taj napad, koji su izvršili političari Narodne stranke i njen poverenik za Vojvodinu Borislav Novaković i grupa osoba koju je predvodio.”.

Nedopustivo je da bilo ko, ma koju funkciju obavljao, pribegava nasilju i napada policajce, koji rade svoj posao u skladu sa zakonom”, poručio je Stefanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar je ukazao da pripadnici policije, koji su svakodnevno u prvoj liniji odbrane naše zemlje od raznih vidova kriminala, ne smeju i neće biti žrtve bahatih pojedinaca koji zbog svoje političke ili društvene pripadnosti smatraju da im je sve dozvoljeno.

“Pripadnici policije u Vrbasu postupali su u skladu sa zakonom i pružali asistenciju organima lokalne samouprave u izvršenju njihovih zadataka”, naveo je Stefanović

Šta je razlog uklanjanja bašte kafića?

Jutros ni u jednoj izjavi bilo koje strane, koje su se oglasile povodom incidenta nije spominjano šta je razlog za uklanjanje bašte “Centar kafea”, čiji je suvlasnik Ognjen Vujičić. Nezvanične informacije bile su od onih da je, navodno  razlog neizmiren dug, do onih da je Vujičiću iznenada raskinut ugovor o zakupu, iz nepoznatih razloga. Ono što jeste poznato to je da su nadleženi u tri navrata pokušavali da uklone baštu kafića, čiji je Vujačić suvlasnik.

“Izvršenje je bilo zakazano i za pre nedelju dana, ali je i to odloženo, jer je Vujičić organizovao da toga dana u kafić dođe dosta članova i simpatizera Narodne stranke. Navodno nije izmirio dug”, kaže izvor InfoNet-a, nekadašnji funkcioner u ovoj Opštini.

U Opštini Vrbas bez odgovora

Redakcija InfoNet-a pokušala je jutros, oko devet sati, da stupi u kontakt sa predsednikom Opštine Vrbas Milanom Glušcem, ali smo ostali bez odgovora. U njegovom kabinetu nam je rečeno da će se predsednik javiti kada završi sastanak, ali se to do dva sata poslepodne nije dogodilo. Na naše pozive niko nije odgovarao.

Oglasilo se Strukovno udruženje policije

“Strukovno udruženje policije „dr Rudolf Arčibald Rajs“ najoštrije osuđuje svaki napad i svako ometanje policijskih službenika prilikom preduzimanja službenih radnji, a koje su preduzete na osnovu zakonskih propisa i u skladu su sa svim pravilima službe”, saopštilo je to Udruženje.

Oni podsećaju da član 53. Zakona o policiji, propisuje da će Policija državnim organima, pravnim ili fizičkim licima s javnim ovlašćenjima, odnosno ovlašćenim pravnim ili fizičkim licima u postupku vansudskog namirenja, na pisani zahtev, kada se osnovano očekuje otpor, pružiti pomoć radi omogućavanja bezbednog sprovođenja izvršenja i preduzimanja drugih mera i radnja iz njihove nadležnosti.

“Nemili događaj u opštini Vrbas potvrđuju da su policijski službenici preduzimali zakonske mere i radnje i da su u skladu sa zakonskim propisima primenjivali svoja ovlašćenja prema onima koji su ih napali, omeli i sprečili službena lica u vršenju službene dužnosti”, piše u saopštenju Strukovnog udruženja policije „dr Rudolf Arčibald Rajs“, istaknutom na njihovom zvaničnom sajtu.

 

Reklama

Tag