Kontaktirajte nas

VESTI

Nenad Milenković: Festivala kuglofa će biti, ali će ga organanizovati neko drugi

Objavljeno

on

SREMSKI KARLOVCI – “Apsolutno je netačno da Opština Sremski Karlovci neće da podrži Festival kuglofa. Tog festivala će biti i ove godine, ali ćemo ga organizovati uz podršku Turističke organizacije Sremskih Karlovaca”. Tako glasi odgovor predsednika ove opštine
Nenada Milenkovića na pitanje novinara portala InfoNet Vojvodina da li je Opština ukinula finansiranje te manifestacije, koju je prethodnih 17 godina organizovala Fondacija “Zavičajna kuća”, te da li će festival biti ugašen.

“Festival kuglofa biće održan i ove godine, uz podršku Turističke organizacije Sremskih Karlovaca. Ovde se svakako ne radi ni o sebičnosti mene, kao predsednika Opštine, niti lokalne administracije po pitanju održavanja manifestacije, koja je od interesa za promociju Sremskih Karlovaca”, kategoričan je Milenković.

Prethodno je predsednik Fondacije “Zavičajna kuća” i idejni tvorac festivala Stjepan Seder saopštio da “opština nije prihvatila da, u većem obimu nego do sada, finansira novi koncept festivala, jer je “stari” prevaziđen.

“Obratili smo se predsedniku Opštine Nenadu Milenkoviću, kad smo ga izvestili da nam je neophodna podrška od 500.000 dinara godišnje. Predložili smo da Opština tu sumu donira, ili pak, u budžetu za svaku godinu predvidi ova sredstva, u okviru pozicije “turističke manifestacije”. Suma koja je Festivalu potrebna višestruko je manja od, na primer, one koju Opština svake godine izdvaja za Karlovačke dane vina (Grožđebal)”, kaže Stejepan A. Seder.

S druge strane, predsednik Opštine Nenad Milenković kaže da oni, koji su u ime dosadašnjih organizatora Festivala, pregovarali o budućnosti te manifestacije.

Mislim da oni koji su želeli da razgovaraju sa predstavnicima lokalne samouprave o održavanju Festivala nisu pronašli pravi modus po pitanju traženja finansijskih sredstava za Festival. Tražena sredstva prevazilaze okvire lokalnog budžeta, a to je više od pola miliona dinara. Podaci potvrđuju da je Festival itekako moguće kvalitetno organizovati za iznos koji je adekvatan, a ne u traženom obimu i za iznos koji ne premašuje ili dovodi u pitanje funkcionisanje lokalnog budžeta”, tvrdi Milenković.

On podseća da postoje i drugi oblici finansiranja, kao što su Pokrajinska vlada, resorni sekretarijat i republičko ministarstvo, koji bi mogli da podrže Festival kuglofa, koji bi u budućnosti mogao da poprimi internacionalni karakter.

“Sa mesta predsednika opštine nikada neću dozvoliti manipulaciju ljudima i pojedincima, vrednim ženama domaćicama, koje predstavljaju i određenu nacionalnu manjinu u Sremskim Karlovcima, koje će uvek imati podršku lokalne samouprave. Nikome ne dajem za pravo da manipuliše ljudima i iznosi informacije u onoj formi koje ne odgovaraju činjenicama”, kaže Milenković.

Podsećamo, dosadašnji organizatori Festivala kuglofa obratili su predsedniku Opštine Sremski Karlovci 26. septembra 2018. godine, sa predlogom da Opština finansijski podrži tu manifestaciju, u većem finansijskom obimu”. Odgovor, koji je potpisala načelnica Opštinske uprave Mirjana Šolaja, stigao je mesec dana kasnije.

“Obaveštavamo vas da Opština, kao budžetska ustanova, ne može biti donator I sponzor, a zbog racionalizacije u budžetu, sredstva za ove namene ograničena su na prošlu godinu. Prema tome ne može se u ove svrhe planirati povećanje budžetskih sredstava u budžetu Opštine Sremski Karlovci u 2019. godini”, navodi načelnica Šolaja u odgovoru.

Seder je protumačio da takav “odgovor zapravo znači da Opština ne podržava novi koncept Festivala, te da Festival pod takvim uslovima neće moći da bude organizovan”.

“Karlovci će ukidanjem Festivala kuglofa izgubiti mnogo, pre svega u turističkoj promociji grada, a u kontekstu Evropske prestonice kulture 2021, takav odgovor Opštine je apsurdan, jer bi trebalo da pravimo nove manifestacije, a ne da gasimo stare, sa tradicijom od 17 godina”, izjavio je ranije za InfoNet Vojvodina Stjepan Seder.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag