Kontaktirajte nas

VESTI

“Moderna vremena”, časopis za čitaoce zasićene medijskom površnošću

Objavljeno

on

NOVI SAD – Treći broj časopisa “Moderna vremena”, magazina za kulturu, društvena pitanja, pouku i zabavau biće promovisan 24. januara 2019. godine, od 19h časova, u knjižari Bulevar books. U promociji učestvuju urednik Nebojša Grujičić i Jovan Gvero.

Za treći broj časopisa pisali su Branimir Štulić, Milena Marković, Anica Tucakov, Milan Vlajčić, Žikica Simić, Čedomir Vasić, Duško Vujošević i drugi.

„Moderna vremena“ obraćaju se radoznalom čitaocu, koji je zasićen medijskom površnošću, digitalnom bukom i ideološkom isključivošću. Obraća se čitaocu, koji traži drugačije sadržaje, spore, „dugočitajuće“ eseje, drugačije poglede, autore koji autentično svedoče o svom vremenu i koji pokušavaju da bez afektiranja dublje promišljaju stvarnost, baštinu i aktuelne kulturne fenomene i društvene procese, navode organizatori promocije.

Ilustracija Biljana Đurđevic Svlačionica, 2007

Za treći broj “Modernih vremena”, pored ostalih, piše i Vladimir Tabašević, dobitnik 65. NIN-ove nagrade za književnost, za roman “Zabluda Svetog Sebastijana”. Tabašević u trećem broju piše:

“On sebe bodri sklekovima i pričom o tome kako će kad izađe kupiti alficu i kako će se, napokon, skrasiti. Na slobodi, B. živi u vešeraju jedne zgrade i za to mesto kaže da je njegova „kućica“. Posle tri i po godine, B. je, sav otekao od upornog vežbanja, istetoviran i spreman, napokon izašao. Vratio se ali kao da nigde nikad nije ni išao, tri i kusur godine, za sve napolju, prošlo je dok si rek’o piksla, i dok se izgrlio sa svima njima, bio je opet stara kajla, dobri naš burazer B. Naravno da je to njegovo odsustvo iz kraja i boravak u zatvoru, njegovom imenu dalo još deset kilograma suvog smisla, a njegovom telu isto toliko mišića koje će dugo još nositi kao uspomenu na svoje zatvorske dane”.

Kako je Niče prevodio pesme o Marku Kraljeviću, o fenomenu Edvarda Snoudena…

Redakcija časopisa “Moderna vremena” neguje programsku tematsku širinu, pa će tako čitaoci u trećem broju moći da pročitaju svojevrsna kulturno-arheološka otkrića, analize aktuelnih političkih kretanja, tekstove o pojedinim kulturnim fenomenima i brojne druge rubrike.

Sa prošlogodišnje promocije u Bulevar books-u, Foto: FB stranica Moderna vremena

Autori tekstova pisali su o tome kako je Fridrih Niče prevodio pesme o Marku Kraljeviću, zatim o fenomenu Edvarda Snoudena, kao prvog pravog disidenta digitalne ere, odnosno o stanju nacije u Velikoj Britanije, u kontekstu Bregzita. Analizirali su i ulogu pop-muzike ili književnosti u kontekstu antikolonijalnih pokreta, aktuelnost jednog od najznačajnijih savremenih evropskih umetnika Paola Sorentina, ali i višeznačne estradne incidente, poput slučaja Žike Jakšića i televizijske emisije „Nikad nije kasno“).

“Navedeni izbor tema iz prvog broja „Modernih vremena“ tek je jedan od nekoliko mogućih, a kroz svaki bi se razotkrili slična eklektičnost i opseg”, navode organizatori promocije.

Koncept „Modernih vremena“ naslanja se na iskustva novijih francuskih magazina za kulturu poznatih i po skraćenici “mook” (magazine-book), koja sugeriše hibrid knjige i časopisa, ali bez epigonstva i uz svest o specifičnostima ovdašnje kulture.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag