Kontaktirajte nas

VESTI

Mihajlović: Verujem da ćemo brzo imati doživotni zatvor za ubice dece

Objavljeno

on

SUBOTICA – “Znamo za predlog da izmenama Krivičnog zakonika bude uveden doživotni zatvor za ubice dece i da nema uslovnog otpusta. Ali, hajde da krenemo sa prvim korakom, a to je da imamo dođivotni zatvor”, izjavila je potpredsednica u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, otvarajući Treću konferenciju “Bezbeednost i odgovornost”, koju organizuje Fondacija Tijana Jurić, u Subotici.

Mihajlović je zahvalila Fondaciji na inicijativi za izmenu Krivičnog zakonika i rekla da je tužno što su morali da se dese tragični događaji, da bismo se bavili ovom temom.

“Neophodno je da Vlada, mediji i civilno društvo moraju zajedno da rade na prevenciji nasilja. Kada se dese tragični događaji, obično većina nas komentariše “ne daj bože nikome da se to desi”, a moje pitanje je šta smo uradili da sprečimo da se takvi tragični događaji dešavaju”, rekla je Mihajlović.

Jurić: Doživotni zatvor ne garantuje smanjenje zločina, ali će ih sprečiti da zločin ponove

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, otac tragično nastradale devojčice, objasnio je zbog čega se Fondacija zalaže za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, trudnica i nemoćnih.

“Kada čujete koliki je broj povratnika među osuđenim ubicama dece, a to je blizu 90 odsto, shvatićete zašto je važno da bude uvedena doživotna kazna. Često me pitaju da li mislimo da ćemo represivnim merama smanjiti broj zločina. To ne mogu da garantujem, ja samo želim da oni koji počine takav zločin da ih više ne viđamo na ulici. Mene je za ovu govornicu doveo nesretan splet okolnosti. Isti taj splet okolnosti mi ne dozvoljava da se ne borim za to da naša deca budu bezbednija”, rekao je Igor Jurić.

U Švedskoj 23.000 slučajeva zlostavljanja dece u 2017.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin rekao je da je prošle godine u Švedskoj prijavljeno 23.000 slučajeva zlostavljanja dece, a samo stotinu je osuđeno.

“Svako deseto dete u švedskim osnovnim školama prijavilo je da je bilo predmet nekog seksualnog zlostavljanja i to je tužna cifra i govori o tome da i Švedska ima iste probleme kao i sve druge zemlje. Zbog toga, nama je važno i spremni smo da sarađujemo i sa Srbijom, ali i sa svim drugim zemljama, na sprečavanju nasilnika koji preko interneta pokušavaju da nanesu deci zlo”, rekao je Jan Lundin.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag