Kontaktirajte nas

VESTI

Krivična prijava zadrugara protiv direktora katastra u Vrbasu

Objavljeno

on

ZMAJEVO – Udruženje manjinskih akcionara Zmajevo podnelo je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv direktora Katastra u Vrbasu, zbog toga što su nezakonito pripisivali zadružnu zemlju na privatna lica i firme.

Krivičnu prijavu podneli su i protiv člana Konzorcijuma koji je kupio kombinat i protiv vlasnika firme “Novi Agro”, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Predmet krivične prijave, u koju je InfoNet Vojvodina imao uvid, je privatizacija poljoprivrednog kombinata Zmajevo, kada su kupci proglašeni vlasnicima, a ne korisnicima 50 hektara zadružne zemlje.

U obrazloženju krivične prijave Saveza akcionara Vojvodine navedeno je da je “u maju 2004. godine AD Zmajevo prodato konzorcijumu braći Hristić i Zdravku Gaćina.

U narednih pet godina AD Zmajevo posluje sa računom u blokadi i deficitom u poslovanju. Uprkos tome, od Agencije za privatizaciju i revizora novi vlasnici dobijaju pozitivnu ocenu”, piše u krivičnoj prijavi podnetoj Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Oni potom navode da je krajem 2009. godine “u toku samo jednog dana objavljen stečaj, da bi istog dana AD Zmajevo bilo likvidirano, a celokupna imovina prešla u vlasništvo ćerke firme “Novi treding”, čiji su vlasnici braća Hristić”.

“Neposredno nakon prevođenja vlasništva nad AD Zmajevo u privatne firme braće Hristić, kao nadoknadu za uspešno obavljen posao sinu direktora Gaćina Zdravka, Gaćina Milanu, vlasnici firme “Novi treding” i “Novi agro” prebacuju, “prepisuju” 50 hektara zadružne zemlje. Prilikom upisa u Katatstar nepokretnosti tadašnji direktor Gaćina Zdravko daje pismenu izjavu o tome da on garantuje da je AD Zmajevo vlasnik poljopirvednog zemljišta što ne može biti osnov za promenu vlasništva, posebno ako se uzme u obzir da je reč o zemljoradničkoj zemlji koja nije bila predmet kupoprodajnog ugovora”, stoji u krivičnoj prijavi Saveza akcionara Vojvodine protiv direktora Katastra u Vrbasu Spasoja Alargića, direktora AD Zmajevo, odnosno člana Konzorcijuma koji je kupio kombinat Zdravka Gaćine i direktora firme “Novi agro” Marka Hristića.

“U narednim danima Savez akcionara Vojvodine obratiće se i Evropskoj komisiji u Briselu, gde ćemo se pozvati na kršenje Poglavlja 23, koje podrazumeva poštovanje osnovnih ljudskih prava i borbu protiv korupcije”, izjavio je za Tanjug predsednik tog Saveza Veselin Mihadinović.

Pisao Stefanoviću, zabrinut za svoju bezbednost zbog tajkuna

Zbog toga što je kao predsedavajući Udruženja malih akcionara AD Zmajevo i predsednik Saveza akcionara Vojvodine bio uključen u desetine sporova radi vraćanja zadružne zemlje i nadoknadu neisplaćenih akcija, Veselin Muhadinović zabrinut je za svoju bezbednost, zbog čega se obratio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

“Zbog činjenice da iza nezakonito privatizovane zemlje stoje dobro poznati tajkuni, nadam se da shvatate da je moje osećanje nebezbednosti opravdano”, navodi Muhadinović u dopisu koje je poslao ministru Nebojši Stefanoviću.

On u dopisu poslatom ministru Stefanović podseća da su se svih ovih godina obraćali svim nadležnim institucijama, Tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije, te da ih je primio i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji im je, kaže, obećao da će nezakonita privatizacija zemljiradničkih zadruga biti uvrštena kao 25. sporna privatizacija.

Zbog toga su, navodi Muhadinović u pismu ministru Stefanoviću, očekivali da će problem nezakonite privatizacije davnih dana biti rešen.

“Nažalost, do današnjih dana nije došlo do pravičnog rešenja, a ispostavlja se da država Srbija ne poštuje sopstvene zakone, kao što je Zakon o zadrugama i zadružnoj svojini, Ustav, Zakon o pravima”, piše u dopisu upućenom ministru unutrašnjih poslova, u kojem ga upoznaju i sa činjenicom da Savez akcionara Vojvodine okuplja 63 zadruge, čiji predstavnici vode desetine sudskih sporova.

On je ministra obavestio i da se Savez obratio Evropskom komitetu za socijalna prava i Evropskoj agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag