Kontaktirajte nas

VESTI

Korzo ponovo u Novom Sadu, koncert kod Banovine, zatvaranje dela Bulevara Mihajla Pupina

Objavljeno

on

NOVI SAD – Koncert “Korzo” Vojvođanskog simfonijskog orkestra u subotu, 15. septembra, počeće od 20:21h, kod Banovine, na Bulevaru Mihajla Pupina. Time će početi obeležavanje 40 godina od osnivanja Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih “Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin”. Događaj će ujedno označiti i završetak ovogodišnjeg festivala „NEO“.

“Centrom Novog Sada čuće se najpoznatije kompozicije Mocarta, Verdija, Čajkovskog, Rosinija, Šostakoviča, Pučinija u izvođenju vrhunskih novosadskih muzičara”, najavili su iz Fondacije “Novi Sad 2021” (realizator projekta Evropska prestonica kulture 2021 (EPK), koji organizuju koncert, a u okviru platforme “Kaleidoskop”.

Zbog koncerta, do nedelje 16. septembra u ponoć važi privremena izmena režima saobraćaja, u delu Bulevara Mihajla Pupina od raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa ulicama Jovana Đorđevića i Pionirskom.

Kažu da će “po ugledu na Pariz, Beč, London, Berlin i druge metropole i gradove evropske prestonice kulture, Novi Sad oživeti jednu od kultnih gradskih ulica”. Kroz istoriju, novosadski korzo imao je više lokacija. Krajem šezdesetih, njegovo stalno odredište bilo je ispred poslastičarnice “Carigrad”, preko puta Banovine.

Banovina, Foto: EPK2021

“Novosađani su slovili u prošlosti za građane srpske Atine, a 2021. godine biće domaćini Evropske prestonice kulture. Na rečima to lepo zvuči, ali samo na delima se dokazuje koliko nam je kulturna važna. Toliko važna, da su Novosađani spremni da jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu podrede jednom Mocartu, Čajkovskom, Verdiju i drugim velikanima klasične muzike. To ne može svaki grad, samo onaj u kome vlada uverenje da je kultura način života. Novi Sad to sve više živi”, rekao je direktor Fondacije “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković.

“Karmen”, arije, valceri, izložba oldtajmera…

Repertoar će početi Bizeovom „Karmen“, svojevrsnom uvertirom na koju će se kasnije nizati arije i valceri. Uz uživanje u raskošnim zvucima bisera simfonijske muzike i najlepšim operskim arijama, kažu organizatori, Novosađani koji odluče da ovo subotnje veče provedu na ovoj manifestaciji, imaće priliku da upravo tu, na nekadašnjem korzou, osete duh starog Novog Sada i kroz izložbu oldtajmer automobila koji će biti parkirani duž bulevara.

Nemanja Milenković, Foto: EPK 2021

“Kako je ideja Kaleidoskopa kulture da kreiranjem kulture zajedništva unapredi kulturni život grada, u Novi Sad će ovim događajem pokazati jedno novo lice kulture. Po ugledu na slične događaje velikih razmera kakve smo do sada viđali u evropskim metropolama, bićemo svedoci jedinstvenom konceptu koncerta „pod zvezdama“, kažu u EPK 2021.

Program Kaleidoskopa – savremeni cirkus, pozorišne predstave, opera za decu

U petak, 14. septembra, u Novom Sadu gostovaće savremeni cirkus, najavili su organizatori. Program cirkusa počeće kod tzv. Češkog magacina, Bulevar despota Stefana 7.

Srpsko narodno pozorište, Foto: EPK 2021

“Jedinstveni festival u regionu „Cirkobalkana” nastao je od strane entuzijasta i zaljubljenika u cirkus, a njihove predstave Novosađani će moći da isprate do 22.septembra”, kažu u Fondaciji EPK 2021.

Publika će u nedelju 16. septembra imati priliku da pogleda premijeru lutkarske predstave za odrasle „Zatvorenik i Šestoprsti” u Pozorištu mladih, dok će premijera predstave „Krvave svadbe” biti premijerno izvedena 18. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijerno izvođenje opere za decu „Čarobna frula” zakazano je za 23. septembar u dvorcu Eđšeg.

Deo građana negoduje zbog zatvaranja Bulevara

Javnost je podeljena oko održavanja koncerta, odnosno činjenice da će zbog toga biti zatvoren deo Bulevara Mihajla Pupina, jednog od najprometnijih u gradu. Na društvenim mrežama mogu se pročitati komentari građana, koji pozdravljaju ideju da jedan takav koncert bude održan, ali istovremeno negoduju zbog lokacije na kojoj će biti organizovan. Deo građana smatra da će zbog toga nastati kolaps, pogotovo imajući u vidu da su pojedine saobraćajnice u centru grada već zatvorene zbog radova.

Reklama

Tag