Kontaktirajte nas

VESTI

Kompozicije najvećih stvaralaca mađarske muzike večeras u novosadskoj Sinagogi

Objavljeno

on

NOVI SAD – Koncert Ansambla „Ligeti” počinje večeras, od 20 sati, u Sinagogi, u Novom Sadu. Koncert zajedno realizuju Ambasada Mađarske, Institut „Collegium Hungaricum”, Muzička omladina Novog Sada i Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Dirigent i umetnički rukovodilac je Zoltan RAC (Rácz Zoltán), solisti Jožef Balog (Balog József), Zoltan Fejervari (Fejérvári Zoltán), klavir, Mikloš Lukač (Lukács Miklós) cimbal. Koncertni program Ansambla „Ligeti” čine kompozicije četiri najveća stvaraoca XX i XXI veka mađarske muzike Bartoka, Ligetija, Kurtaga i Etveša.

Prijateljstvo Ligetija i Kurtaga

Četiri kompozitora međusobno su povezana mnogim nitima. Profesor klavira Đerđa Kurtaga bio je Bartokov učenik. Između 1948. i 1950. godine Đerđ Ligeti je napisao više studija o Bartoku, a u njegovim delima iz mlađih dana znatno se osećao Bartokov uticaj.

Prijateljstvo Ligetija i Kurtaga, koje je trajalo skoro šest decenija, smatra se jednim od najlepših poglavlja u istoriji mađarskog muzičkog stvaralaštva. Petar Etveš je dirigovao bezbroj premijernih izvođenja Ligetija i Kurtaga, kao i evropske i američke premijere i držao više kurseva na kojima je analizirao Kurtagove radove”, navodi u saopštenju press služba Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ulaznice su besplatne.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Reklama

Tag