Kontaktirajte nas

VESTI

Nakon personalnih asistenata, građani finansiraju i zdravstveno osiguranje zaposlenih

Objavljeno

on

Privatna arhiva: Milica Ružičić Novković

NOVI SAD -Donacijama građana prikupljeno je 450.000 dinara, kojima će biti finansiran rad personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom. Kampanju je polovinom marta na sajtu donacije.rs  pokrenuo novosadski Centar “Živeti uspravno” koji vodi uslugu personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Time je postignut prvi cilj i završen deo kampanje, kažu u Centru.

“Kampanja nastavlja do 6. juna, iako smo cilj postigli. Novac koji u naredna četiri dana budemo prikupili na pesničkoj večeri u subotu, 9. juna usmerićemo na plaćanje zaostalih doprinosa iz 2017. godine, u vrednosti od 660.000 dinara, zbog čega zaposleni nemaju zdravstveno osiguranje”, kaže predsednica Centra “Živeti uspravno” Milica Ružičić Novković.

Ona objašnjava da je manjak nastao, “jer su novcem koji je obezbeđen za prošlu godinu pokriveni troškovi usluge do kraja septembra”, a nedostaje im milion i po dinara. Deo novca, kako kažu, uspeli su da premoste zahvaljujući donaciji Rekonstrukcije ženskog fonda.

“KAMPANJA CENTRA ŽIVETI USPRAVNO”

“U toku kampanje smo saznali da taj, nedostajući, novac za prošlu godinu neće pokriti ni Grad, ni donatori. Otuda odluka da kampanju nastavimo i da kroz različite akcije prikupljamo novac, kako bismo što pre zaposlenima obezbedili zdravstveno osiguranje, otklonili blokadu računa i nastavili rad”, kaže Ružičić Novković.

Nejtan Košal, direktor Fondacije Katalist koja vodi sajt donacije.rs, izjavio je za Portal 021 da bi neprofitne organizacije trebalo što više da se okrenu svojim zajednicama.

Nakon što neprofitna organizacija pokrene svoju kampanju, građani i kompanije mogu vrlo lako, onlajn donacijama preko svojih kartica da podrže njihove konkretne ideje i tako doprinesu opštem dobru u svojoj zajednici – smatra Košal.

Trenutno u Novom Sadu postoji 40 osoba kojima je potrebna ova usluga od osam sati ili celodnevno. Za 18 osoba Grad je najavio finansiranje, a do sada je odobreno za njh šestoro. Zbog toga je pokrenuta kampanja za dobrovoljne priloge građana koja je na kraju uspešno okončana. U Centru kažu da, dokle god ova usluga bude projektno finansirana, neizvestan je njen kontinuitet i obim.

Reklama

Tag